Второто издание на “Театър пред театъра е едно от най-грандиозните

...
Второто издание на “Театър пред театъра е едно от най-грандиозните
Коментари Харесай

Българският Швейк ще покори със стотно представление зрителите на Театър пред театъра

Второто издание на “Театър пред театъра ” е едно от най-грандиозните събития на Народния спектакъл “Иван Вазов ” и следва да се организира от 30 юни до 8 юли. Театърът ни кани под звездите на нощна София всяка лятна вечер от 21.30 ч. - това е и мотивът цялата седмица предаването “Радиоприемница ” да се излъчва от Народния спектакъл.

Днешното предаване ни среща с гениите на българския спектакъл - режисьорите Бина Харалампиева и Николай Ламбрев-Михайловски , както и артиста Валентин Танев , който е част от представлението “Швейк ” по едноименната книга на Ярослав Хашек, което ще бъде изиграно за стотен следващ път точно в границите на самодейността “Театър пред театъра ”.

Зрителите не остават равнодушни към представлението. Режисьорът Бина Харалампиева описа по какъв начин е събран екипът, който стои зад пиесата. Юрий Дачев е написал текста за спектакъла по книгата на Хашек. Ние с Юрий работим доста. Заедно имаме неща, които ни свързват - общо възприятие за комизъм и в случай че видите това доста смешно зрелище, което е смешно единствено на повърхността, от вътрешната страна е задоволително мъдро и бясно, на практика показва всичко това, което ние усещаме в този миг, живееки на това място, а не в Чехия. Това е една пиеса “Швейк ”, въодушевена от хашековия “Швейк ”, само че е писано в и за България, сподели режисьорът Бина Харалампиева.

Стотното зрелище ще премине и със специфични “закачки ” към публиката пред Народния спектакъл. Ролята на Швейк е поверена на артиста Герасим Георгиев - Геро, всички други девет функции обаче се изиграват от един човек - Валентин Танев. Девет са главните персонажи, които играя, само че към тях забърсвам още 10-11 и стават към 22 облика, за които единствено преобличанията, които би трябвало да направя са към 30, споделя Танев.

Танев описа, че с Геро работят дружно от доста време. В началото са играли същото зрелище, само че обърнато наопаки - Танев е Швейк, а всички други персонажи са изиграни от Геро. Относно това кои са му обичаните герои, Танев е безапелационен: На мен са ми обичани крайните герои. В зрелище като “Швейк ” импровизациите са доста. Понякога имаме и продължен вид. Имаше такова паметно зрелище в Попово, което беше с 25 минути по-дълго, описа Танев.

Малък градски спектакъл “Зад канала ” имаше доста мощен сезон, в който нашето зрелище “Пияните ” стана най-хубаво, съгласно премиите “Икар ”. Получихме сериозна поддръжка и от премиите “Аскер ” с другото ново зрелище “Зимата на нашето неодобрение ”, добави Харалампиева. В момента работим по три представления по едно и също време - едното е “Джо Килър ”, второто зрелище е документален спектакъл с работно заглавие “Анатомия на попфолка ”, който ще изследва този необикновен феномен. Документалния спектакъл е построен въз основата на монолози на същински участници в тези процеси и ще стои съвсем достоверно. Третото зрелище е на режисьора Стилиян Иванов и е по един каталунски публицист, което би трябвало да излезе при започване на идващия сезон. Според Харалампиева, всичко за което мечтаят всички актьори и режисьори е цялостна зала с аудитория.

Режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски разяснява, че е предизвикателство даже отначало да съживиш професионално себе си в едно тестване като “Театър пред театъра ”. Въпреки това, съгласно него, е значимо през летните месеци да има места, където хората да гледат театрални постановки, тъй като има и интерес от страна на феновете. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР