Второто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и

...
Второто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и
Коментари Харесай

Какво, къде на Софийския международен литературен фестивал за деца

Второто издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи , проведен от Асоциация " Българска книга " , предизвиква четенето и въображението на подрастващите посредством разнородни събития, отдадени на разнообразни изкуства.

Форумът ще се състои от 28 май до 2 юни и ще се организира паралелно с обичайния Пролетен базар на книгата . Домакин е Национален замък на културата , а мястото на събитията – Мраморното предверие, заяви уеб сайтът " Аз чета ".

Изобразително изкуство, спектакъл, снимка и литература се преплитат в програмата на фестивала. На 28 май от 10:30 ч. ще бъде открита галерия, отдадена на майстора на детската илюстрация Любен Зидаров. От началото на 50-те години на XX век до момента огромният актьор е илюстрирал над 200 книги, измежду които българските издания на типичен творби на международната литература за млади читатели като " Приказки на Шехерезада ", " Островът на съкровищата ", " Андерсенови приказки ", " Том Сойер " и други

На 30 май от 12:30 ч. едно театралното предложение ще изкуши публиката със театрална интерпретация на творбата " Карлсон, който живее на покрива " в осъществяване на Театър " Карлсон " .

В съботния 1 юни от 10:15 ч. , Международния ден на детето, Велиана Симеонова от блога " Двама с мама " насочва покана към дребните читатели и техните мами да се причислят към пъстрото ателие по направа на обложки за книги , въодушевени от кориците, рисувани от Любен Зидаров . От 11:00 ч. пък ще се организира среща-разговор с Владимир Шишков и доктор Людмила Емилова , които ще споделят нетрадиционния си прочит на постоянно невидимите супергерои – зеленчуците, дружно с Боби в царството на зеленчуците.

 Влогърът Стан. Снимка: Асоциация
Влогърът Стан. Снимка: Асоциация " Българска книга "

Отново на празника, само че от 12:00 ч. , ще се състои среща с обичаните влогъри и създатели на младежите – Стан и Стефи. В рамките на събитието " Магия или просвета " посредством игра и опити ще бъде показана новата книга на Стан.

На 2 юни от 12:00 ч. гостите на фестивала ще могат да се срещнат с " Тайните на студийния фотографски план " посредством работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев . Своеобразен гид на срещата ще бъде Георги Папакочев , синът на изявения занаятчия на фрагмента, а за публиката е планувана прожекция на фотографски илюстрации и техники, както и ще бъде показана най-новата книга-албум " Паметта на светлината " , включваща над 340 облика на видни българи от всички сфери на изкуството.

Разбира се, главен акцент на тазгодишното издание са и срещите с български литератори и задграничните им сътрудници. Сред основните сред тях са " Майсторския клас по креативно писане с Петя Кокудева " (2 юни, 13:30 ч.), диалог с Цвета Брестничка , председателка на Асоциация " Родители " (29 май, 10:30 ч.) и среща с илюстратора Борис Стоилов (2 юни, 11:00 ч.).

 Петя Кокудева. Снимка: Асоциация
Петя Кокудева. Снимка: Асоциация " Българска книга "

Сред интернационалните посетители на фестивала са италианският публицист, преводач и сценарист Алесандро Гати , получил необятна известност със серията си истории за Шерлок Холмс (29 май, 11:30 ч.), норвежкият журналист с тапия от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тинейджъри Бьорн Суртлан (30 май, 10:30 ч.), гръцкият създател Макис Цитас (28 май, 13:00 ч) и норвежката писателка Гюдрюн Скретинг , отличена с премията за дебют в региона на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата (31 май, 11:30 ч.).

Целта на Фестивала е децата да получат свободен, безграничен достъп да литературни събития, срещи с писатели и креативен ателиета, да посетят сценичен театър и да се насладят на галерия. Форумът се стреми да развие платформа за модерна литература и просвета , която има всички предпоставки да наложи дълготраен и пълностоен разговор сред писателите и обществото, да разпространява четенето, езика, многообразните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР