Второто издание на Националната програма Млади учени и постдокторанти, ще

...
Второто издание на Националната програма Млади учени и постдокторанти, ще
Коментари Харесай

Държавата дава 5 млн. лева в подкрепа на млади учени

В торото издание на Националната стратегия " Млади учени и постдокторанти ", ще бъде финансирано с 15 млн. лв. бе утвърдено от Министерски съвет. С тях ще бъдат подкрепени интеграцията и кариерното развиване на над 1000 млади учени и 200 постдокторанти в български научни организации и висши учебни заведения. Програмата е със период до 2025 година Първият стадий на нейното осъществяване ще стартира през тази година със 7,5 млн. лева, а вторият- през 2024 година с още 7,5 млн. лева

По програмата ще се назначават млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти, в това число в задочна и независима форма на образование. За млади учени се считат откриватели или преподаватели във висше учебно заведение и/или научна организация до 10 години след придобиване на първа образователно-квалификационна степен " магистър ".
 Правят онлайн платформа за превод от и на български език
Правят онлайн платформа за превод от и на български език

Тя ще е сходна на Гугъл Translate

Новоназначените млади учени ще получат заплащане от 1200 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя. Вече назначените млади учени по различен контракт в същата организация ще получат в допълнение заплащане от 200 до 600 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя. За финансова поддръжка на постдокторантите се изисква кандидатстване с планово предложение по настояща научна тема. Проектът би трябвало да бъде на високо научно равнище, да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. Срокът за осъществяване на плановете е до 24 месеца. По този модул могат да аплайват учени с добита просветителна и научна степен " лекар " в страната или чужбина, само че не повече от пет години след придобиването й. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят в съответно висше учебно заведение или научна организация.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за спомагателни хонорари за просветителна и научна степен " лекар ". Тези, които са от друга страна или обитаемо място, могат да получават в допълнение до 1000 лв. месечно за квартирни разноски. Постдокторантите, които работят към този момент в съответното висше учебно заведение или научна организация, ще получават в допълнение сред 300 и 600 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР