Второто издание на Националната бирена академия бе официално открито със

...
Второто издание на Националната бирена академия бе официално открито със
Коментари Харесай

Представиха златните правила за дегустация на пиво

Второто издание на Националната бирена академия бе публично намерено със особено събитие на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Приятният мотив събра представители на медиите, научните среди, а също и шефовете на националните пивоварни асоциации на Чехия, Полша, Румъния, Словения и Унгария.

Водещ презентатор бе преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, доктор Петър Недялков. Експертът показа условията за предпазване на бирата, посредством които се резервират потребните й качества и органолептика. Той показа и главните стъпки в усвояването на „ златния бирен етикет “, който стартира с познанията за другите стилове бира, методите за разливане и дегустация на пивото.

Д-р Недялков акцентира, че бирата е нискоалкохолно пиво, артикул на ферментация и обичайно се създава от пълноценни натурални първични материали – вода, малц, хмел и пивни дрожди. Те са с потвърдени хранителни свойства, богати на витамини, антиоксиданти, минерали, соли и фибри.

Именно присъщите качества на съставките на пивото и особеностите на софтуерния развой, вършат допустимо производството на повече от 55 000 марки и над 100 типа питие, съгласно които се дефинира така наречен „ жанр “ или „ вид “ бира. Интересен факт е, че пивото съдържа близо 900 съединения, които обуславят спецификите и характера на напитката.

По време на събитието от СПБ показаха, че българите не престават да избират създадената в страната бира. Този избор се обуславя от обичайното многообразие на асортименти, усети и високото качество на категорията, обезпечено от актуалните технологии и практики. През 2018 година потреблението на бира на глава от популацията в България е 75 литра или 150 общоприети бутилки питие.

93% от изпитата в страната бира е дело на фирмите, членове на СПБ. Все повече се утвърждава наклонността за възходящ интерес на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. От всички алкохолни промишлености пивопроизводството е единственото, което разрешава продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол.

В същото време безалкохолното питие съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като обичайна бира. Все по-широко се развива и сегментът на особено разработваните бутикови пива, в това число с нараснало наличие на антиоксиданти и витамини – положителна наклонност, която дава разнообразни благоприятни условия на пазара за угаждане на условията на от ден на ден консуматори.

Д-р Петър Недялков опроверга мита, че бирата от една и съща партида е друга в другите опаковки. „ Единственото, което се случва, е че пивото минава през разнообразни бутилиращи линии - за стъкло, кенове, кегове или PET, само че това не трансформира самия артикул. Трябва да се означи обаче, че типът опаковка има значение за периода на валидност на пивото.

Ето за какво, ние постоянно съветваме потребителите деликатно да четат етикетите, още повече, че създаваните в страната бири имат лист на съставките и цената на калориите на етикетите си “, показа той. Доброволният ангажимент на промишлеността в Европейски Съюз за даване на хранителна информация върху етикетите на пивото е огромното достижение и за българските пивовари.

Почти 100% от създаваните у нас бири имат лист на съставките върху етикетите си, а 98% - на калориите. Това ни отрежда една от лидерските позиции във импортирания в Европейска комисия доклад на Пивоварите на Европа „ Гордеем се, че сме прозрачни”.

„ Националната бирена академия продължава и през тази година с поредност от начинания, с които се стремим да разтеглим познанието за пивото и актуалната бирена просвета. Едно от най-важните неща е транспарантно, с научни доказателства и обстоятелства, само че по понятен и известен за крайния консуматор метод, да дадем информация за категорията и софтуерния прогрес в пивоварната промишленост. “, изясни изпълнителният шеф на СПБ, Ивана Радомирова.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР