Второто издание на международния литературен фестивал за деца и тази

...
Второто издание на международния литературен фестивал за деца и тази
Коментари Харесай

С панаира на книгата ще се проведе и международния литературен фестивал за деца

Второто издание на интернационалния книжовен фестивал за деца и тази година ще се организира редом с обичайния панаир на книгата, оповестяват уредниците от Асоциация " Българска книга ". Откриването е на 28 май, а форумът ще продължи до 2 май в Националния замък на културата (НДК).

Целта на фестивала е сътвори неофициална атмосфера, в която децата и младежите да се срещнат с творчеството на модерни европейски и български създатели и художници; да се основат условия за образователно-артистични акции за поощряване на четенето и въображението измежду подрастващите. Децата ще имат свободен, безграничен достъп да литературни събития, срещи с писатели, креативен ателиета, посещаване на спектакъл и галерия.

Събитието цели да развие платформа за модерна литература и просвета, която има всички предпоставки да наложи дълготраен и пълностоен разговор сред писателите и обществото, както и да се разпространява четенето и ползата към езика.

Фестивалът ще бъде открит от майстора на детската илюстрация Любен Зидаров. От началото на 50-те години на 20-ти век той е илюстрирал над 200 книги, измежду които българските издания на типичен творби на международната литература за млади читатели: " Приказки на Шехерезада ", " Островът на съкровищата ", " Андерсенови приказки ", " Том Сойер " и други

На 30 май програмата включва театрална интерпретация на творбата " Карлсон, който живее на покрива " в осъществяване на Театър " Карлсон ". В Деня на детето - 1 юни, е планувано ателие за направа на обложки за книги; среща с влогъри. Следващият ден ще е отдаден на техниките във фотографията и лекция, което ще запознае гостите на фестивала с работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев.

Любопитна покана към подрастващите и по-големите изкушени читатели на хубавите истори насочва издателство " Еуниката ". Среща диалог с Владимир Шишков и доктор Людмила Емилова ще покаже нетрадиционен прочит към постоянно невидимите супергерои, които оказват помощ на всички ни да растем здрави и мощни, а точно – зеленчуците. Всеки ще може да се запознае с техните секрети дружно с Боби в царството на зеленчуците.

Другият главен акцент в програмата на фестивала са срещите с български литератори и задграничните им сътрудници. Сред основните сред тях са " Майсторския клас по креативно писане с Петя Кокудева; диалог, проведен от издателство " Фют " с Цвета Брестничка, ръководител на Асоциация Родители; среща с илюстратора Борис Стоилов.

Сред интернационалните посетители на фестивала са Алесандро Гати, публицист, преводач и сценарист от Италия; Бьорн Суртлан от Норвегия: журналист с тапия от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тинейджъри, Макис Цитас от Гърция, приет като създател на една от най-хубавите гръцки книги за деца – " Бездомният Костас " ; както и Гюдрюн Скретинг от Норвегия, отличена с премията за дебют в региона на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР