Второто издание на благотворителната инициатива Дете на годината се проведе

...
Второто издание на благотворителната инициатива Дете на годината се проведе
Коментари Харесай

Връчиха за втори път наградите Дете на годината

Второто издание на благотворителната самодейност " Дете на годината " се организира в петък в столичния хотел " Маринела ". Събитието се провежда от съдружие " Дете на годината ". Присъстваха деца, учители и треньори от цялата страна.

Номинираните бяха отличени в 11 категории - спорт, университетски достижения, състезател със специфични потребности, изкуство, доброволчески и филантропични начинания, преподавател и треньор на годината. Със статуетка " Дете на годината " в категориите " Добротворец на годината ", " Помощ от чужбина за децата на България ", " Общ принос към децата " и специфична премия " Добро сърце " бяха наградени персони, които с отдаденост и обич подкрепят децата у нас.

 Връчват премията Виж още

Водещите бяха Александра Сърчаджиева и Павел Иванов, а журито бе формирано от Мария Петрова, Мила Ташкова, Кирил Кирилов, Красимир Дунев и Кирил Ефремов. За да дадат своя принос, се включиха с осъществявания Бул Джим с отбор по Фит Кидс, Дуетът Кристиян Павлов и Деси Гинчева, миналогодишни спечелили в категория " Доброволчески начинания ", ВГ " Смехоранчета ", Миа Александрова, миналогодишен победител в категория " Изкусто " и фешън ревю на детски магазин БаПа.

Участниците също бяха наградени с грамоти и дарове от уредниците и сътрудниците.

В категория " Доброволчески и филантропични начинания " спечелили станаха 4 Г клас от СУ " Акад. Ем. Станев " , взели участие в доста благотворителни инциативи, и Дария Ковачева от 157 ГИЧЕ " Сесар Вайехо " в София - създател на плаформата за онлайн образование на преподаватели за работа в цифрова среда.

Тази година имаше една специфична премия " Помощ от чужбина за децата на България " . Тя беше връчена на " Ангели за България " , на Анелия Траянова - шеф ръководство на планове. Това са обединени българи, живеещи в чужбина, които събират средства и основават детски кътове в лечебните заведения в страната ни.

Съществува една област, успеха в която е плод на мощен дух и дисциплинираност. Това е " Спортист със специфични потребности " . Отличени са Никола-Денис Ставрев, който е преборило левкемията момче и оказва помощ на деца с онкологични болести . Поредното му положително дело е да помогне на непознато момиченце, което се бори с рак в мозъка. За 4 часа той прави 2500 коремни преси и по този начин съумява да събере сума, която да подкрепи лекуването на момиченцето. Другите двама призьори - Александър Асенов и Боян Вандов са ученици на ЦСОП " Едуард Сеген " . И двамата слънчеви момчета, изявени участници в спортни мероприятия и медалисти в европейските игри в Чехия.



Има една област, чиито представители са като ангелите - постоянно до учениците си, подготвени да ги учат и подкрепят! Това е " Треньор на годината " . Бяха отличени 3-ма номинирани: Йован Атанасов, Грета Банишка и Илиян Русев .

Йован е на 19, треньор по карате от Бургас, а Грета е на 20 години и е треньор в състезателен клуб " БулДжим ". Въпреки младата си възраст и двамата треньори имат зад тила си редица победи с възпитаниците си.



Ветеранът Илиян Русев, по-известен като Скури, напълно справедливо обра овациите на присъстващите. От 8 години той прави ежедневни безвъзмездни тренировки по плуване за над 120 деца с физически и ментални увреждания от цялата страна. Скури става ентусиазъм за доста млади треньори, които да последват образеца му и да отдадат сърцето си на тези деца.

Беше връчена още една специфична премия - " Общ принос към децата " , получена от Ива Кръстанова - народен координатор за България. Наградата, която се дава от херцога на Единбург, е стратегия за личностно развиване за младежи. С тяхна поддръжка сега над 1 милион младежи от 130 страни реализират своите персонални цели, и вземат участие в програмата, подтиквани да получат премия и самопризнание.



Следващата област, в която беше връчена почетната статуетка " Дете на годината ", е " Академични достижения " и в нея една от спечелилите беше Сара Илиева . Тя издава две книги от поредицата " Математически трикове ", с което става най-младият създател на математическа литература в България. Другите призьори, които бяха бурно приветствани от публиката, бяха: Мартина Илиева , Ясен Пенчев , Мария-Касия Петрова , Константина Армянова , Велислав Борисов и Катерина Прончева .

За да пораства, развива и с цел да бъде въодушевено едно дете, му е необходим лидер, преподавател... В област " Детски преподавател " бяха наградени Галина Иванова, Невена Ичевска, Кремена Антонова и Виктория Митова . Голямата премия отиде при Мариана Пенчева . Когато през 2015 година затварят пансиона към учебното заведение в дряновското село Гостилица, учителката Мариана и сестра й стават попечители и отварят дома си за част от децата. Под нейните грижи възпитаниците й внасят наслада в живота на други деца в неравностойно състояние и оказват помощ на възрастни хора в региона. Днес тя има 5 студента и 4 отличника в горните класове - 9 положителни Човеци, които основават смисъл и творят положително.



В категория " Спорт " беше отличени Карлос Насар. Той е 17-годишен надарен юноша от Червен Бряг, който печели 2 европейски и 2 международни трофеи при юношите и 1 вицешампионска при мъжете в Москва, където слага нов европейски връх в изтласкването. Живее в многодетно семейство с 5 братя и 1 сестра. Другите упорити спортисти с огромни достижения бяха най-успешният ни дребен картинг играч Любослав Руйков, Димяна Стоянова - спортна акробатика, Надежда Атанасова - карате, Михаела Гераскова - фитКидс, Дара Стоянова - худ. Гимнастика, Гергана Панделиева - балет и младата футболна вяра - Алекс Божилов .

Правенето на положително не е просто акт на поддръжка, а знак на духовно израстване и осъзнатост за наличието на другите в живота ни. За неговата идея " За децата на героите в бяло " Ники Кънчев получи специфична премия " ДоброТВОРец на годината " !



В област " Изкуство " призорка стана надарената художничка Вяра Пенчева , която подари нейна картина на сдружението. Другите наградени гении в нейната категория бяха Евгения Кринчева, Микаела Коцева, Деница-Ивана Камбурова, Ралица Илиева, Кристина Енчева, Юри Филипов и Цветомира Стелянова .

Събитието приключи с връчването на премия " Голямо сърце " на Мария Бонева , която поддържа всички дела на съдружие " Дете на годината ".

Общата сума, която беше събрана от продажбата на билети, е 7820 лева Тя ще се употребява за подкрепяне на деца в неравностойно състояние.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР