Второто голямо събитие от програмата на тазгодишното издание на Фестивала

...
Второто голямо събитие от програмата на тазгодишното издание на Фестивала
Коментари Харесай

Балтийската опера в Гданск представя в Стара Загора "Таис" от Масне

Второто огромно събитие от програмата на тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е гостуването на Балтийската опера в Гданск, Полша, със спектакъла на " Таис " от Жул Масне.

Старозагорци и гостите на фестивала ще могат да видят неповторимата продукция през днешния ден, 27 ноември, от 19 ч. на сцената на Операта, научи в. " ДУМА ".

Събитието е под почетния патронаж на посланика на Република Полша Мачей Шимански, със съдействието на Полския институт в София. Последното посещение на полски оперен спектакъл в Стара Загора е през далечната 1975 година, когато в границите на ФОБИ е показана " Халка " от Станислав Монюшко от Операта на Лодз.

Премиерата на " Таис " се състоя с извънреден триумф тази година през март в Гданск и се трансформира в едно от знаковите културни събития в Полша.

Балтийската опера е първият актуален оперен спектакъл, който слага превъзходната творба на Масне след половинвековно неявяване от полската сцена.

" Таис " е от рядко изпълняваните творби освен в България и Полша, само че и по света. Днес феновете ще видят един съвременен, нетрадиционен театър, в който има препратки към интервала от края на XIX век, когато Масне е писал своята творба.

Режисьор е Ромуалд Вича-Покойски, който е и шеф на Балтийската опера в Гданск.

Спектакъла ще дирижира артистичният шеф на театъра - известният бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио, който феновете на оперното изкуство помнят от неговото първо посещение в България през 2015 година по покана на незабравимата Христина Ангелакова (тогава арт шеф на ММФ " Моцартови празници " в Правец).

В основните функции феновете ще видят блестящи солисти, всеки от които е доста обвързван с България: в ролята на Таис ще се изяви Беса Лугичи, която преди броени дни старозагорската аудитория бурно приветства в ролята на Инес в премиерния театър на " Африканката ".

Баритонът Марчин Брониковски ще бъде в ролята на Натанаел.

Марчин е ученик на НМА в София и в годините не е прекъсвал своята креативна и прочувствена връзка с България.

Тенорът Ивайло Михайлов, който напълно скоро ще забележим на старозагорска сцена в ролята на Васко да Гама, ще бъде в ролята на Нисиас.

Участват още солистите Maрия Антковяк, Ванда Франек, Даниел Боровски, Kaтажина Новосад и други, оркестър, хор и балет на Балтийската опера в Гданск.

Разкошното цигулково соло от популярната оркестрова " Медитация " - може би най-популярната страница от цялото творчество на Жул Масне, ще извърши Целина Коц. Хореографията е на Изабела Соколовска-Бултон.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР