Второто българско име в скандалното международно разследване OpenLux е на

...
Второто българско име в скандалното международно разследване OpenLux е на
Коментари Харесай

Досиетата OpenLux: И името на Александър Томов изплува в разследването

Второто българско име в скандалното интернационално следствие OpenLux е на Александър Томов. Става дума за активи за малко над 6 милиона евро, които са съсредоточени във компанията “Лира Инвестмънт ” (Lira Investments S.A.). Неин краен притежател е точно Томов. Фирмата е известна като някогашен притежател на акциите на ЦСКА и заемодател на клуба.
Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов, излиза наяве от следствието, в което вземат участие и българските публицисти от “Биволъ”. Името на Томов е второто, което изплува. Първото бе на конституционния арбитър Константин Пенчев. За разлика от него обаче, Томов въпреки всичко отговори на запитвания на “Биволъ” по проблема.

Той изясни, че парите идвали от заеми и възнаграждения получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този метод помагал на ЦСКА, само че след това Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но с изключение на за финансиране на ЦСКА, люксембургската конструкция е служила и за имотни врътки в интерес на самия Томов, излиза наяве още от следствието.

Щедирят спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – голям хотел с конгресен център и казина наоколо до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът по този начин и не се случи, само че около него се заформи правосъден спор с доближения до премиера началник на тенис клуба в Банкя Иван Саздов.

Саздов стана прочут около къщата в Барселона свързвана с Бойко Борисов. Той е бил началник на предизборната акция на ГЕРБ през 2009 година

Пред Върховния административен съд представителите на Стивън Ло от „ България Дивелопмънт /Холдингс/ лимитед” ЕАД настояват, че Саздов ги е подвел да подпишат контракт за консултантски услуги за плана на стойност 80 милиона лв.. Той изтъкнал връзките си с премиера Борисов, с цел да ги убеди да го наемат за медиатор, който да им движи контактите с институциите.

Китайците претендират, че уговореното заплащане от 80 милиона лв. за Иван Саздов има “забранен от закона предмет” и съставлява “типичен случай на търговия с влияние”.

Според Александър Томов точно намесата на хората на Борисов отблъснала Стивън Ло, което довело до банкрута на ЦСКА.

В интернационалното следствие вземат участие редица задгранични авторитетни медии като Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други проверяващи медии в Европа, Африка, Съединени американски щати и Азия.

“Лира не е офшорна компания – нито налозите там са по- ниски, нито аз се укривам като притежател. Създадох компанията, тъй като там комерсиалното право е по закон от преди 100 години – при пораждане на разногласия може да разгадавам на обикновено право, предвидимо законодателство”, изясни Томов.

“Поривът за прозрачност” обаче е неотдавна. Преди към 10 години Томов се крие зад подставени лица и не застава като краен притежател на компанията, държаща акциите на футболния клуб.

Това се вижда и в българския Търговски указател където компанията “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 година в България е регистриран клон на люксембургската компания, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител е посочено друго лице - Жан-Бернар Зеимет. Не Томов. Краен бенефициер не е заявен и досега в Търговския указател, макар условието за осветляване на собствеността по ЗМИП.

Това обаче не е първата офшорка, посредством която Томов ръководи акциите на ЦСКА. През 2006 година когато той поема клуба от Васил Божков е употребена друга конструкция – International Sport Management Services S.A., също записана в Люксембург.

Според Александър Томов действителният притежател на тази компания е Прамод Митал, който тогава е платил 15 милиона евро на Божков за ЦСКА. Томов описа, че Митал е употребил няколко компании в офшорни дестинации, като главният холдинг бил в Дубай.

International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 година и нейният автентичен притежател няма по какъв начин да бъде оголен публично, с изключение на посредством интернационална правосъдна поръчка. Българската прокуратура, която в продължение на години проверява Томов за източване на ЦСКА, очевидно не е съумяла да обясни кой е крайният притежател на тази компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР