Второ замърсяване само за 10 дни на реките Пишманка и

...
Второ замърсяване само за 10 дни на реките Пишманка и
Коментари Харесай

Няма опасност за питейната вода след новото замърсяване на Марица

Второ замърсяване единствено за 10 дни на реките Пишманка и Марица в региона на Пазарджик.След като рибата в реката беше отровена от пестициди, този път при повреда във компания „ Каучук " във водите на река Пишманка бяха изпуснати нефтопродукти. Опасност за питейната вода в региона няма. Фирмата извършител ще бъде санкционирана с 5 хиляди лв. по закона за околната среда и водите.

Пловдив Пазарджик

Новото замърсяване на река Марица късно нощес подвигна на крайник екоинституциите в Пловдив и Пазарджик. Източникът този път - компания за произвеждане на каучук в промишлената зона на Пазарджик. Водите на река Пишманка, където се заустват отпадни води, още веднъж са с изменен цвят, установяват инспекторите. Веднага е разпоредено прекъсване на производството.

Костадин Гешев, шеф РИОСВ-Пазарджик: Хидравлично масло постъпва към тяхното пречиствателно оборудване в по-големи количества и стартира да се отмива масло дружно с чиста вода.
Аварията е в един от цеховете, където се е спукала тръба на хидравлична преса.
Николай Генчев, изпълнителен шеф Каучук АД: Минимално е количеството, което се е изляло в канализационната система, то е микс от вода, т.е. главно е вода и напълно малко е хидравличното масло.
Заради изключителната обстановка на територията на Пазарджишка област беше изпратено предизвестие към Пловдив. През цялата нощ екипи на пожарната следиха дали нефтените артикули ще доближат града под тепета. За задачата шлюзовете на реката бяха спуснати.
гл. контрольор Димитър Бришимов - РД „ ПБЗН " -Пловдив: Бяха взимани проби на всеки час, всички бяха негативни.
Няколко часа след следващото замърсяване регионалният шеф на Пазарджик събра представители на 15 компании от региона, чието произвеждане крие най-големи опасности да замърси водата.

Стефан Мирев - регионален шеф на Пазарджик: С цел генерално решение на казуса беше разисквана и опцията за свързване на основния колектор, в който компаниите заустват отпадните си води с пречиствателната станция на Пазарджик.

Мирев разгласи, че за задачата ще аплайват за финансиране пред Министерството на околната среда и водите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР