Второ поредно правителство на Румен Радев прави завой към купуване

...
Второ поредно правителство на Румен Радев прави завой към купуване
Коментари Харесай

Втори служебен кабинет на Румен Радев обмисля да поръча Грипен

Второ следващо държавно управление на Румен Радев прави завой към пазаруване на шведски изтребители " Грипен " макар водените договаряния за спомагателна поръчка на американските самолети F-16.

Министърът на защитата и някогашен основен секретар на Радев Димитър Стоянов разгласи пред БНР, че са изпратени писма до няколко страни-производители на бойна авиация, с цел да се получат предложения.

До момента са дали отговор Франция и Швеция, като френската делегация идва в България още в петък, а шведската - на 20 септември. Очакват се отговори и от Съединени американски щати и Израел, разгласи Стоянов.

През 2017 година остарялото служебно държавно управление на Радев, ръководено от Огнян Герджиков, беше класирало SAAB преди всичко в процедурата за пазаруване на нови самолети за Военновъздушни сили с цена към 1 милиарда лева Втората допустима алтернатива тогава беше изтребители F-16, само че втора ръка, от Португалия.

След промяната на властта цялата процедура стартира изначало, а в края на 2019 година ГЕРБ и тогавашният им сътрудник Красимир Каракачанов въпреки всичко взеха решение да поръчат 8 нови самолети F-16 от Съединените щати с алтернатива за спомагателен контракт.

Сумата, която България заплати едновременно, беше в размер на 1,256 милиарда $.

Междувременно избухна Covid-пандемията, а Lockheed Martin предизвести за закъснение на доставката с към 2 години. Според Димитър Стоянов - закъснението и изтичащият период за употреба на наличните МиГ-29 е повода да се търсят и други самолети.

за още осем нови F-16. Съединени американски щати утвърди продажбата на нови 8 самолета за България през април 2022 с оптималната цена 1,67 милиарда $, като тя може да се понижава съгласно условията за съоръжение.

В момента се водят диалози за ремонт на старите съветски изтребители в Полша, като Стоянов разгласи оптимистична прогноза - до неотдавна Румен Радев смяташе, че МиГ-овете може да се ремонтират единствено в Русия. Едва след налагането на глобите поради войната в Украйна президентството смени позицията си и отхвърли всякаква опция за сходно съдействие.

Проблемът с някогашните руски бойни самолети на България стои от години без решение. Още през 2014 година Велизар Шаламанов разпорежда на Военновъздушни сили (по това време под управлението на Румен Радев) да показа разновидности за развиване на авиацията без поправки в Русия.

Наследникът му Николай Ненчев беше направил опити да обезпечи поддръжката на самолетите в Полша, само че изненадващо беше упрекнат от българската прокуратура, че е позволил " несъблюдение на договорите " с съветската РСК МиГ. Ненчев беше дефинитивно оневинен от Върховен касационен съд след 6 години на следствие и правосъдни разногласия.

Украйна също разполага с потенциал за поддръжка на МиГ-29 и Су-25, само че макар съществуването на военно-техническо съглашение сред София и Киев, опцията българската авиация да се ремонтира в Украйна не е употребена до момента. Междувременно Русия употребява войната и за очистване на заводите, в които тези поправки бяха вероятни.

В изявлението за БНР Димитър Стоянов се учудва за какво критиците на служебния кабинет се пробват " да ни прикачат като съветско държавно управление ".

" Не виждам причина за това нещо. Спазваме глобите, солидарни сме с нашите съдружници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани ", беше обяснението му.

Отново Стоянов, единствено преди няколко седмици, надали не предопредели изхода на разногласието сред България и " Газпром ", като изрази персонална прогноза, че страната ще бъде наказана да заплати $1 милиарда при арбитраж поради неплащането в рубли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР