Второ искане за отстраняване на Иван Гешев от поста главен

...
Второ искане за отстраняване на Иван Гешев от поста главен
Коментари Харесай

Членове на Прокурорската колегия за втори път настояха за отстраняването на Гешев ОБЗОР

Второ искане за премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор. И този път то е подписано от членове на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет. Сега подписите си са поставили четирима от тях. Сред претекстовете им - думи на Гешев, както и общественото късане на оставката му.

Предложението е подадено в понеделник. Според прокурорите със свои дейности Гешев е уязвил престижа на правосъдната власт. Те напомнят и думите му от конференция предходната седмица, когато основният прокурор назова депутати „ политически отпадък ”.

„ Ясно е какъв е политическият отпадък в Народното събрание. Извинявам се за този израз! Съдейки по изказванията на някои по този начин наречени „ политици ”. И е време да бъде изметен този, както споделих, политически отпадък. Съжалявам за това определение, това не е моя работа ”, сподели тогава Гешев.

„ Да наричаш „ политически отпадък ” всички депутати, мое персонално мнение - смятам, че не е език, който един основен прокурор, магистрат, може да използва ”, безапелационен е вносителят на предлагането Георги Кузманов.

Вносителите в този момент са с двама по-малко, само че не тъй като се опасяват от наказване или за живота си, споделя Кузманов. Според него до гласуването на следващото искане за преустановяване на мандата му, основният прокурор би следвало да излезе в неплатен отпуск.

„ И да спре да употребява ресурса на цялата прокуратура и на страната за собствен юрист, ползвайки постройката на Съдебната палата ”, уточни той.

И въпреки да резервира безмълвие по новото искане, Гешев е изпратил мнение до Висшия правосъден съвет по предлагането за оставката му поради тежко нарушаване на служебните му отговорности. В него той споделя, че вносителите не са конкретизирали по кое време и какви нарушавания е направил, както и че по това време е бил заместван от шефа на Следствието Борислав Сарафов.

Пред NOVA някогашният шеф на Националната следствена работа Бойко Найденов разяснява, че най-хубавото, което могат да създадат в този момент забърканите в абсурда, е да подадат оставка.

„ Аз съм надълбоко уверен, че актуалният състав на Висшия правосъден съвет е изчерпал своята легитимация. Аз не приказвам за периодите, че към този момент продължава отвън период. Мисля, че те дадоха поръчка, че всяко едно тяхно решение оттук насетне би било нелегитимно ”, съобщи той.

По данни на прокуратурата от началото на мандата му до момента над 70 са тестваните сигнали против основния прокурор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР