Второ дете в семейството да бъде приемано автоматично в училището

...
Второ дете в семейството да бъде приемано автоматично в училището
Коментари Харесай

Готвят промени при приема на деца в първи клас и яслени групи

Второ дете в фамилията да бъде одобрявано автоматизирано в учебното заведение на по-големия си брат или сестра, в случай че разликата им е до 7 години. Такава смяна ще одобри Столичната община през идната седмица, анонсира заместник-кметът Тодор Чобанов. Днес Столичният общински съвет утвърди и след спомагателна оценка яслените групи в столичните детски градини да бъдат разширени от 20 до 23 деца. Сред другите готвени промени в приема в детски заведения в София са съкращаване на местата за деца с хронични болести, както и разширение на правилото на уседналост и за детските градини.

Край на обиколките на родители из София в утринните часове. Това ще се опитат да реализират от Столичната община с промени в реда за банкет в първи клас, стана ясно от думите на Тодор Чобанов: "В регламента на МОН за първи клас към този момент е записано, че второто дете се записва служебно без кандидатстване при първото, в избрана възрастова група. Тоест, в случай че имат близка разлика, в случай че е до 7 години, мисля, че попадаше действително в регламента. Подобен текст ще има и при нас, за първи клас приказвам ".

Този принцип общинарите ще се опитат да наложат и за приема в детски градини, само че към момента по тази тематика има разногласия с неправителствения бранш. Консенсус обаче е реализиран за това деца, живеещи в региона на детското заведение, да получават две, а не както до момента една точка при кандидатстване: "Има вид с по-голяма тежест на непрекъснатия адрес по отношение на сегашния. Има вид с условие за отбрана изобщо на сегашния адрес за точка за аршин, който да дава преимущество, да бъде зародило минимум две години преди датата на кандидатстване. Ние ще огледаме всички разновидности и ще изберем най-работещия в интерес на обществото. Единственият въпрос, който е действително спорен и за който няма единодушие, е въпросът къде да попаднат точките за братя и сестри - дали в обществената група критерии или в така наречен главен лист ".

Друга смяна е увеличение на броя на децата в яслените групи на детските градини от 20 на 23. То обаче ще се ползва под изискване: "Ние знаем добре каква е междинната посещаемост в съответните градини. Много малко са тези градини, където няма внезапен спад на посещаемостта в огромна част от годината. Именно това нещо ние ще адресираме, като за всяка градина ще се направи обособен разбор, няма да има уравниловка ". И там където посещаемостта е ниска, ще се одобряват повече деца.

Намалява се обаче приемът на деца с хронични болести и специфични просветителни потребности (СОП): "С висока степен на възможност е редукция на децата с хронични болести от пет на три на група и със СОП - от три на две. Това за момента много консенсусно се приема от родителските организации, професионалните организации в областта на образованието. Така че, естествено администрацията ще се съобрази с мнението на публично значимите сътрудници ".

Засега несъмнено е, че през идната година ще се приложи смяната, касаеща приема в първи клас, както и увеличението на яслените групи. За новостите при приема в детски градини предстоят още диалози, както и утвърждението на общинските съветници.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР