Второ денонощие десетки доброволци от Перник, София, Дупница и Радомир

...
Второ денонощие десетки доброволци от Перник, София, Дупница и Радомир
Коментари Харесай

Сашко още го няма, ГДБОП, доброволци и хеликоптер го издирват

Второ денонощие десетки доброволци от Перник, София, Дупница и Радомир търсят дружно с полиция, планински спасители, дронове, следови кучета 12-годишно момче с аутизъм, което изчезна в Перник.

В неделя сутринта няма вести. Въпреки че през събота имаше доста сигнали, че детето е видяно, в последна сметка резултат от огромната интервенция до настъпването на вечерта нямаше. И нощес към Перник се насочиха доста доброволци от София и други градове. В избавителните дейности има голяма съпричастност, само че постоянно липсва съгласуваност и организация, както и потребни препоръки по какъв начин да подходят хората при възможна среща с детето, споделят участници в тях.

Малкият Александър изчезна в петък към 16:00 часа в региона на Профилакториума в града, където е бил на разходка с татко си. Сашко е облечен със сив суичър и сини дънки, висок е към 1,50 м. Носи със себе си розова плюшена играчка. Викове и мощен звук могат да го уплашат в допълнение, предизвести през днешния ден община Перник.

" Над 1000 жители го търсят. Полагат се неистови старания ", разяснява зам.-главният прокурор и началник на националното разследване Борислав Сарафов пред Българска национална телевизия. Той изясни, че в Перник е образувано досъдебно произвеждане за похищение. Разследващите не знаят дали детето е отвлечено, или просто е изчезнало, само че няма различен текст от Наказателен кодекс, по който да образуват делото.  " Майката от дълго време е избягала, бащата има известни двигателни усложнения поради заболяване ", уточни още Сарафов. Въпреки усложненията си бащата желал да разноски детето, което пък е хиперактивно.

Вътрешният министър Иван Демерджиев разгласи на собствен ред, че в издирвателната акция са включени сили на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията. " Нашата задача главно е да претърсим регионите отвън града, а доброволци вършат такова претършуване в границите на града. Ще създадем всичко допустимо да намерим детето ", разяснява министърът.

ГДБОП е задействала системата „ AMBER Alert ”, която да помогне в търсенето на изгубеното 12-годишно момче в Перник.

Системата е обвързвана с Facebook и дава опция на органите на реда да изпратят известие, съдържащо настояща фотография и информация за търсеното дете, до всички консуматори на обществената мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от местоположението на изгубване.

България получи шанса да е една от първите страни в района, която вкара системата „ AMBER Alert – изчезнало дете ” през 2018 година, като посредством нея може да се оповестява за похищение на деца, както и да се популяризират осведомителни бюлетини, издадени за хора, подозирани в похищение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР