Вторият старт на китайската ракета Великият поход 5 бе обявен

...
Вторият старт на китайската ракета Великият поход 5 бе обявен
Коментари Харесай

Провали се старт на китайска ракета за полет до Луната и Марс

Вторият старт на китайската ракета " Великият поход 5 " бе разгласен за неуспех откакто не бе достигната нужната орбита. Това може да обърка проектите на инженерите да изпратят през ноември китайска задача до Луната с робот, който да върне проби на Земята.

От космодрума на южния остров Хайнан малко преди 19:30 часа локално време в неделя бе даден стартът на най-мощната ракета притежател на Китай. Високата 57 метра ракета се издигна обикновено в ясното небе, само че няколко минути по-късно директното предаване на националната телевизия бе прекъснато без пояснения.

Малко по-късно главният възложител на галактически планове в страната разгласява на уеб страницата си известие, че изстрелването в последна сметка е несполучливо и следствие ще търси аргументите за това.


© Reuters

Не е ясно по какъв начин ще се отрази случилото се на програмата за най-амбициозната галактическа задача на Китай до Луната, на която се разчита да донесе на Земята първите проби от лунната повърхнина от 1976г. насам.

Същата ракета " Великият поход 5 ", която към този момент има един сполучлив старт през ноември предходната година, би трябвало следващата година да изведе главния модул на китайската орбитална станция.

Нататък са планувани стартове с още съставни елементи на станцията, а в средата на идващото десетилетие би трябвало с " Великият поход 5 " към Марс да бъде изпратен и първият китайски марсоход.


© Reuters

Носителят е кадърен да извежда в космоса два пъти по-тежки товари от която и да китайска ракета.

Възможностите ѝ са сравними с американската Delta 4-Heavy и нареджат китайския план измежду най-мощните в света.


© Reuters

Не е ясно каква може да е повода за неуспеха от 2 юли, само че експерти обърнаха внимание, че първата степен изключва моторите си и се отделя повече от минута след плануваното по график време.

На графики от центъра за ръководство на полета се вижда също, че към 10-та минута от полета ракетата се отклонява от плануваната височина.



Така бе загубен и информационният сателит на борда " Шъджян 18 ", който трябваше да се отдели на 90-та минута от старта. Сателитът с тегло над 7.5 тона бе първият от ново потомство по-мощни апарати за геостационарна орбита, направени от Китайската академия за галактически технологии.

Това е вторият проблем с извеждане на китайски сателит за последните две седмици. На 18 юни ракетата " Великият поход 3В " не съумя да изведе задоволително високо спътника China Satcom - първият за директни тв излъчвания до домовете. Спътникът ще би трябвало да изгори повече от горивото си за постигане на геостационарната орбита, което значи, че му остава по-малко за поправяне на височината в идващите години и - надлежно - по-кратка употреба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР