Вторият скок на учителските заплати, обещан от кабинета Борисов 3“,

...
Вторият скок на учителските заплати, обещан от кабинета Борисов 3“,
Коментари Харесай

Вторият скок на учителските заплати с 25% ще е от 1 септември 2018 г.

Вторият скок на учителските заплати, обещан от кабинета " Борисов 3 “, ще се случи от 1 септември 2018 година, а не от началото на годината, научи Mediapool. Председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова наскоро разгласи, че то ще бъде с 25%.

Целта е нарастването да може да бъде поето от бюджета, а и стъпките да бъдат плавни, споделиха източници на Mediapool от държавното управление.

Едно от главните предизборни обещания на ГЕРБ бе да усили двойно учителските заплати до края на мандата си през 2021 година По думите на просветителния министър Красимир Вълчев това значи, че чистата заплата на преподавателите тогава ще доближи 1600 – 1700 лева, а бруто – 1860 лева Директорската заплата пък ще бъде към 2000 лева

За задачата финансовото министерство планува в средносрочната бюджетна прогноза до 2019 година нарастване на бюджета за обучение с по 330 млн. лева годишно. За 4 години това прави спомагателни средства за бранша в размер на близо 1.4 милиарда лева

След като кабинетът отпусна спомагателни 80 млн. лева през август, първото нарастване на възнагражденията с 15% към този момент е реалност от 1 септември. Учителите и останалият педагогичен личен състав в учебните заведения и детските градини ще го получат най-късно през октомври.

Така междинната учителска заплата към този момент е към 1080 лева и е над междинната за страната, която по последни данни на Национален статистически институт за второто тримесечие на 2017 година бе 1040 лева Най-ниската учителска заплата пък стана 760 лева от 1 септември.

През август министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че най-вероятно нарастването следващата година ще е диференцирано.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР