Вторият протестен митинг в Пловдив в защита на д-р Иван

...
Вторият протестен митинг в Пловдив в защита на д-р Иван
Коментари Харесай

България се надигна в защита на д-р Димитров и на гражданските права

Вторият протестен протест в Пловдив в отбрана на доктор Иван Димитров прерасна в всеобща национална демонстрация в отбрана на гражданските права на българите. След Пловдив се надигнаха и жители на София, Варна и Стара Загора, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В столицата протестиращите скандираха „ Свобода “ и „ Оставка “. Те обявиха, че чакат основният прокурор Сотир Цацаров да излезе със мнение по създалия се проблем. Хората упорстват доктор Димитров да бъде неотложно освободен от ареста. Трамваите и придвижването към Съдебната палата бе блокирано от митинга.

Хилядното голям брой в Пловдив през днешния ден огласи града с възгласи „ Свобода “ и искане доктор Димитров неотложно да бъде освободен от ареста. Когато множеството отиде и до районната прокуратура, с цел да предяви настояванията си на дежурен прокурор, се оказа, че подобен през днешния ден в почивния ден след празниците няма. Гражданският митинг се разгласи против неналичието на институции в страната.

Столичани излязоха на импровизиран митинг с транспаранти „ Подкрепям доктор Димитров “. В обществените мрежи митингите се предаваха онлайн. Гражданите показваха намерено недоволството си от липса на страна и безхаберие на институциите. Много от мненията бяха „ Така се прави “

Лекарят бе задържан поради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък. Демонстранти считат, че Димитров е прострелял нахлулия в дома му рецидивист при самозащита и в отбрана на брачната половинка и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в отбрана на доктора. Докторът е защитил фамилията си, всеки може да е бил на негово място, настояват участници в митинга. Повечето от тях настояват, че и на тях в случай че им се е било случило, и те биха реагирали като доктора. Лекари, сътрудници на рентгенолога доктор Димитров са безапелационни, че би трябвало хората да се надигнат, с цел да бъде изменен законът и при потвърдено деяние при самозащита да не бъдат арестувани причинителите. Стотици са се подписали в подписка в отбрана на доктора. Докторът е защитил фамилията си, всеки може да е бил на негово място, декларират участници в митинга. Повечето от тях споделят, че и на тях в случай че им се е било случило, и те биха реагирали като доктора. „ Тук не е мястото, където да покажем, че сме патриоти, а да покажем, че пазиме едно вярно деяние на човек, който е работил по всички закони на човечеството вярно “, съобщи участник в митинга. „ Трябва да се създадат промени в Наказателен кодекс и да се вкара " неизбежна защита " за сходни случаи на посягане в домовете на хората “ съобщи различен представител на протестиращите. „ Къде са ръководителите на тези хора? Защо никой от управлението на града, на общината не е тук? Вижте какъв брой доста хора са пристигнали тук, пристигнали са тъй като не са задоволени от това, което страната прави за тях “, разяснява един от протестиращите. Пловдивчани се заканиха, че митингите им ще не престават всеки ден от 17,30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Исканията са освобождение от ареста на доктор Иван Димитров и за приемане на законодателни промени, регламентиращи правото на самоотбрана.

По-късно през днешния ден се чакат митинги и във Варна и Стара Загора, оповестиха представители на уредниците. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР