Вторият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен след

...
Вторият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен след
Коментари Харесай

Денков каза при какви условия ще има кабинет с мандат на ПП

Вторият мандат за сформиране на държавно управление ще бъде връчен след Нова година. От " Продължаваме промяната " имат своите условия, преди да кажат ясно ще предложат ли конструкция на кабинет. В същото време изтича срокът на партиите за оферти за програмната декларация на партията, която да поддържат.

" По-голяма част от партиите влязоха в този развой и казаха, че ще показват оферти. Едната цел на тази декларация е да сътвори конструкция на решенията, които чакаме да се вземат от Народното събрание. То би трябвало да има цел, в тази ситуация приказваме за национални цели, а те би трябвало да бъдат подплатени с съответни дейности ", каза кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " акад. Николай Денков в студиото на " България заран ".

Той добави, че втората цел на декларацията е да послужи като заварка на политическите партии.

" Третата цел, която не е по-малко значима, е да се сътвори основата за съгласуваност сред Министерския съвет и Народното събрание, тъй като би било неприятен вид да създадем собствен кабинет. Той има своите цели, а Народното събрание - други. Двата най-важни органа в страната да работят в синхрон ", посочи акад. Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това, което те са предложили, е за една година напред.

" Моята роля сега е да бъда изкусен, тъй че ще подмина изявлението на Българска социалистическа партия. Идеята е да забележим има ли какво да ни събере дружно. Ако има политическа групировка, която е решила твърдо да отиде към третия мандат, или да отиде към избори - нищо не може да промени това мнение. Идеята не е цялата декларация да се гласоподава едновременно, тъй като по този начин няма да съберем належащо болшинство, а да се гласоподава по раздели ", разясни претендентът за министър-председател.

" По обществените тематики имаме много пресечни точки с госпожа Нинова, все пак, което е споделила. Доста постоянно ние излизаме с общи визии, разликата е, че тя сякаш не се пробва да направи сметка какъв брой би коствало съвкупността от дейности, които предлага, до момента в който ние я вършим. Ако кабинетът получи поддръжка по раздели, значи, че когато се стигне до гласоподаване, в дадената тематика да има болшинство ", акцентира акад. Денков.

От думите му стана ясно, че става въпрос за плаващи мнозинства.

" Но тези плаващи болшинства са декларирани авансово. Има два риска и те са доста разнообразни - единият е политическият риск за " Продължаваме промяната ". Този риск ние сме го пресметнали. Има един различен риск, който е доста по-опасен - държавата да тръгне да се ръководи от безредни решения, от които всеки търси стопански интерес ", добави Денков.

И бе безапелационен, че кабинетът, който ще бъде формиран, би трябвало да може да осъществя всичките политики по декларацията.

" Ние ще имаме министри, които ще би трябвало да движат целия пакет. Гръбнакът на този кабинет би трябвало да бъде от " Продължаваме промяната " и несъмнено, по всички тематики ние работим компактно с " Демократична България ". В декларацията няма да се запише това, което желае Българска социалистическа партия, а това, което е уравновесено и което може да бъде удържано. Дали ще има министри от другите партии, е въпрос на диалог. За момента " Възраждане " слагат цели, които са безусловно несъвместими с нашите, тъй че не виждам по какъв начин ще върви разговорът с тях ", сподели още акад. Николай Денков.

Той напомни, че партията на Костадин Костадинов изиска България да излезе от Европейски Съюз. И изключи разновидността да се подписа съдружно съглашение с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Със сигурност не се усещам част от " подмяната ". Това, което е значимо - и Народното събрание, и кабинетът да могат да свършат нещо потребно за България. За да стане това, ние би трябвало да имаме общи действия, с които да реализираме задачите. Чисто математически, без поддръжката от другите огромни партии, няма по какъв начин да се получи, само че ние няма да влезем в съдружно съглашение, тъй като нямаме доверие в съдействието с тях ", разяснява претендентът за министър председател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР