Вторият мандат за съставяне на правителство е връчен и върнат.

...
Вторият мандат за съставяне на правителство е връчен и върнат.
Коментари Харесай

Вторият мандат - връчен от Радев и върнат веднага от ГЕРБ-СДС

Вторият мандат за сформиране на държавно управление е връчен и върнат. Като неуместна - по този начин от ГЕРБ-СДС дефинираха обстановката и акцентираха, че страната има потребност от устойчиво ръководство, само че без естествени диалози в Народното събрание с ГЕРБ-СДС държавно управление не може да има. От ГЕРБ-СДС обаче не чакат да бъдат поканени на диалози.

Преди да върнат втория мандат, те показаха проектокабинета си. Имената в него са познати и от предходните държавни управления на ГЕРБ.















Според Томислав Дончев, пред страната ни има три разновидността за в бъдеще, като и трите са неприятни. Това са сформиране на държавно управление с третия мандат, осъществяване на избори 2 в 1 или парламентарни и президентски избори в две поредни седмици.

Въпреки че изрично обявиха, че ще върнат мандата, от ГЕРБ-СДС взеха решение да показват своя кабинет отпред с Даниел Митов, тъй като считат, че е по-добър и го дължат на гласоподавателите си. Напомниха и че първи са се декларирали като съпротива.

Самообявили се за различни партии отхвърлят да носят отговорност и да вземат решения, бяхме очевидци на едноседмичен цирк, който се разиграваше със неналичието на министър- ръководител, номинирани за министри, оттеглени,заявяване в последния миг. Стана ясно,че никой не желае да носи отговорност, сподели Десислава Атанасова, предс. на ПГ на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

Единствено ГЕРБ осъзнава, че е значимо да има ръководство на страната, сподели още Атанасова. Тя дефинира обстановката сега като нелепа.

Първият и вторият не желаят да ръководят, а петите и шестите желаят да получат мандат и сформират държавно управление. Договорките на мрачно в българската политика би трябвало да приключат, сподели още Атанасова.

Тя попита на каква цена е била получена поддръжката за ръководителя на Народно събрание и за другите комисии. И за какво ГЕРБ е получила единствено четири комисии макар че е втора политическа мощ.

Според Даниел Митов сега обстановката не може да се разплете посредством втория мандат. И с цел да не са бави процедурата, връщат мандата.

Tака не може да се продължава, България има потребност от устойчиво ръководство, пред нас предстоят рецесии,които би трябвало да бъдат ръководени, а те могат да бъдат ръководене единствено през държавно управление, зад което стои парламентарно болшинство, без диалози с ГЕРБ-СДС държавно управление не може да има, сподели Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

Ситуацията е неуместна, да приказваме за коалиция на третата, четвъртата, петата мощ не отразява никаква демократична логичност, сподели Томислав Дончев, ГЕРБ.

Защо вторият мандат се връчва през днешния ден, от ГЕРБ разясниха по този начин:

Радев имаше някакви аргументи да протака, в това число и изискването за актуализация на бюджета. Не президентът дефинира дневния ред.

От ГЕРБ плануват, че най-вероятно ще се върви към нови парламентарни избори и припомниха, че са внесли промени в Изборния кодекс за преброяване на контролните разписки от машините.

Датата на президентските избори към този момент е разисквана като ГЕРБ са поканили Камелия Нейкова да им каже дали са вероятни избори две в едно.

Час по-късно рулетката с мандатите се завъртя. Държавният глава връчи досието на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, те я върнаха.

За страдание, ние не виждаме опция вторият мандат да бъде осъществен. Предлагаме вторият мандат да се смята за неосъществен и да продължим нататък конституционната процедура, сподели Даниел Митов.

След срещата с президента от ГЕРБ още веднъж обявиха, че не чакат останалите обединения да ги поканят на диалози за третия мандат. Очертаха три бъдещи сюжета и трите - неприятни.

Първият е да бъде основано държавно управление с третия мандат - това е добре, България да има титулярно държавно управление, то обаче ще бъде едва. Избори две в едно е неприятен вид. Парламентарни и президентски избори в разстояние от една или две седмици също е неприятен вид, сподели Томислав Дончев.

Ще стигне ли времето на Народното събрание за актуализация на бюджета и промени в изборните правила - от ГЕРБ не се наеха да предвиждат.

Боим се, че в клопката на вероятните предварителни избори позициите на партиите ще се радикализират. Всеки ще предлага повече и повече, с цел да направи усещане, което не е добра формула за актуализация на бюджета, добави Дончев.

И този път от ГЕРБ не дадоха отговор кой ще бъде претендентът им за президент.

По тематиката работиха: Милена Кирова, Елиана Димитрова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР