Вторият етап от теренните проучвания по проекта Life Birds приключи

...
Вторият етап от теренните проучвания по проекта Life Birds приключи
Коментари Харесай

Вторият етап от проучванията по проекта Life Birds на „ЧЕЗ Разпределение" приключи

Вторият стадий от теренните изследвания по плана Life Birds завърши в края на месец ноември 2019 година Това е една от най-ключовите действия в плана, чието цялостно название е „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България " - LIFE16 NAT/BG/000612. Чрез нея екипът на „ ЧЕЗ Разпределение България " АД и неговият сътрудник - Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), ще получат в допълнение информация за рисковите за птиците въздушни електропроводи в западната част на страната.

През миналия сезон изследванията бяха съсредоточени в няколко зони от Натура 2000, които са част от плана - „ Понор " BG0002005, „ Раяновци BG0002001 ", „ Места " BG0002076, „ Славянка " BG0002078 и „ Кресна " BG0002003. Полевите специалисти обхождаха всеки месец 160 км. рискови за птиците въздушни електропроводи. Те бяха авансово избрани в специфичен разбор, направен от Географска информационна система специалисти на Българско дружество за защита на птиците и „ ЧЕЗ Разпределение България " АД.

Общият брой на откритите жертви през 2019 година е 47 индивида от 18 типа птици. По време на изследването най-вече жертви бяха установени в предпазена зона „ Места ". Сред починалите птици са открити 10 елементарни мишелова, 9 гарвана, 3 огромни ястреба, 2 дребни ястреба, 2 орела змияри и 2 бели щъркела. От общо 47 открити птици, 28 са починали вследствие от токов удар и 19 от конфликт с проводниците. Предстои данните да бъдат детайлно оценени и да се пристъпи към обезопасяване на рисковите за птиците електропроводи.

„ ЧЕЗ Разпределение България " АД започва осъществяването на техническите ограничения по обезопасяване на рискови стълбове, разпознати по време на теренните изследвания от 2018 година До момента са обезопасени 520 броя стълба, като са инсталирани и 127 броя маркиращи устройства.

Теренните изследвания ще продължат три години, като зоните на спор сред птиците и електроразпределителната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Проектът „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България " е съфинансиран от стратегия Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дълготрайната политика на „ ЧЕЗ Разпределение България " АД и Българско дружество за защита на птиците за опазването на биологичното многообразие - отбрана живота на птиците и обезпечаване на опция за безвредно гнездене. Времетраенето на плана е 63 месеца от 01.10.2017 година до 31.12.2022 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР