Вторият директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева е

...
Вторият директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева е
Коментари Харесай

Шеф в ДКК уволнен скандално заради куп нарушения

Вторият шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева е отстранена от поста поради редица нарушавания, които съумяла да извърши за късото време като втори изпълнителен шеф на компанията. Тази вест оповестиха от Съвета на шефовете на ДКК след извършено в понеделник общо заседание и прецизираха, че единствен шеф остава Рая Каназирева.

Ваня Караганева бе назначена като самостоятелен член в директорския ръб на ДКК през септември от някогашния стопански министър Кирил Петков, в този момент водач на " Продължаваме промяната " и най-вероятен министър председател на новото коалиционно държавно управление. В края на октомври Караганева бе преназначеа към този момент като представител на страната след извършен конкурс и втори изпълнителен шеф. Пак тогава бордът бе повишен с още двама нови директори  и стана 6-членен.

Оттам показват, че Караганева е била назначена в нарушаване на Търговския закон, защото била в трудови правни отношения с различен шеф, а е заявила, че няма такива. Освен това договорът ѝ е непозволено подписан с член на Съвета на шефовете, защото не е имало негов ръководител.

За по-малко от месец работа като изпълнителен шеф Ваня Караганева блокирала работата на ДКК в редица посоки, в това число посредством непозволени еднолични решения, се показва в известието за нейното премахване. Според другите членове в директорския ръб дейностите й демонстрират, че тя схваща управническата отговорност на тази позиция главно като функционалност за нови назначения в ДКК и дъщерните сдружения.

Една от аргументите за освобождението й е, че е взела еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски каузи юрист Александър Андонов и да подписа контракт за правна помощ за 1,120 млн. лева с друго лице, без да получи утвърждение за този разход от финансовия инспектор на компанията.

По различен контракт тя назначила еднолично лице като юридически съветник по избора на членове в бордовете на дъщерните на ДКК сдружения - ВМЗ-Сопот,  " Монтажи " и оръжейния търговец " Кинтекс ". Освен това назначила еднолично и членове в борда на ВМЗ.

Еднолично подписала извънсъдебна конвенция с веществен интерес 50 милиона лв., с друг от утвърждения към този момент от Съвета на шефовете на ДКК текст.

Караганева също по този начин отказвала да преглежда всевъзможни въпроси, свързани с поправки и реорганизация на язовири. Просрочени били нормативно избрани периоди, което криело риск от бедствия и можело да докара до тежки финансови загуби за сдружението. Тя отказвала да провежда заплащания към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, ЧЕЗ и други контрагенти, вследствие на което компанията натрупала задължения за 90 хиляди лева и това би трансформирало в отрицателна посока риска на ДКК като кредитополучател, в това число увеличение на лихви по заеми.

Караганева нараснала и щата на ДКК с по-високоплатени, само че не и оперативно работещи чиновници, без да e ясно от какви източници ще се обезпечава финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си разреши. Като част от тази процедура, Караганева е назначила собствен механически помощник на два трудови контракта, с общо заплащане по-голямо от това на шеф отдел в ДКК, като в това време е обективно невероятно служителят да извърши отговорностите си по двата контракта ", показват още от компанията.

Компетентните органи са сезирани за откритите нарушавания от Караганева.

Цялото решение на ДКК вижте.

Преди да влезе в директорския ръб на ДКК Ваня Караганева е била основен секретар на Българската организация за вложения. Тя е специалист по вътрешна сигурност, магистър по маркетинг от УНСС. Била е в администрацията на Народно заседание като основен експертен помощник в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. През 2013 година става шеф кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното държавно управление на Марин Райков. През 2014 година още веднъж е шеф кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното държавно управление на Георги Близнашки. В 42-то и 43-то Народно заседание е основен експертен помощник в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР