Вторият ден от Великден - Светли понеделник, поставя началото на

...
Вторият ден от Великден - Светли понеделник, поставя началото на
Коментари Харесай

Светли понеделник

Вторият ден от Великден - Светли понеделник, слага началото на Светлата седмица. В нея се популяризират светите апостоли и Св. Богородица. Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася прояснение за всички и вяра за безконечен живот.

Тя завършва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, с която завършва празничният цикъл за Възкресение и стартира броенето на неделите след Великден.

Според националните поверия на Светли понеделник, именуван още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник младежи излизат отвън селището, разграничени на две групи, и търкалят група против група червени яйца. Според националната традиция с този обред се цели предпазването от градушка и предизвикването на изобилие.

На Светлата или Празната сряда се извършва обичаят „ Мара Лишанка " от девойки, които лазаруват. Те вършат кукла от откраднати чехли на бременни дами, която назовават Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили положителната магия, с цел да бъдат обикнати от положителни момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца. В същия ден се играе и по този начин нареченото Ладино хоро, в което още веднъж вземат участие девойки лазарки.

В петък след Великден българинът чества Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се провежда празник с битки, надпревари и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със кърмаче, тъй като се счита, че те носят огромно благополучие. В този ден се обхождат градините и нивите за предотвратяване от градушка и за изобилие.

Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР