Вторият ден на Сцена на кръстопът ще предложи на пловдивчани

...
Вторият ден на Сцена на кръстопът ще предложи на пловдивчани
Коментари Харесай

Две пиеси и премиера на книгата на Стефан Янков на „Сцена...

Вторият ден на „ Сцена на кръстопът ” ще предложи на пловдивчани и гостите на града три събития. Днес – 12 септември, от 17.30 часа, в Първо студио на Радио Пловдив, фестивалът взаимно с издателство „ Жанет 45 ” кани на представянето на книгата „ Театрална география, история, персони ” на Стефан Янков със специфичното присъединяване Стефан Янков, доктор Младен Влашки и Теди Москов.

„ Стефан Янков е добър възпитаник на своите духовни учители–разказвачи. Страниците, които ще прочетеш, щастливи читателю, са пропити от дъхаво алено вино и благостта на сладкодумието. Завиждам на родените в Пловдив. Като чета тази книга, си мисля, че това е мястото, това са хората, това е делото, за които човек може да мечтае.

„ Делото ” е театърът. Почти 20 години Стефан Янков е в центъра на театралния живот в провинцията (Пловдив, Димитровград, Хасково, Сливен, Смолян), а през идващите повече от 20 години работи в софийски театри или в Националния център за спектакъл. Бил е драматург, бил е и шеф. Истински театрал.

Самоироничен, вслушан в света към него, умислен за същината на протичащото се. Книгата споделя и по какъв начин протичаше процесът в българския спектакъл преди 10 ноември, и по какъв начин – по-късно. И все пак е жизнеустойчива и жизнерадостна.
На задните корици на голям брой книги написа, че те би трябвало да бъдат прочетени. Да! Това се отнася и за „ Театрална география, истории, персони “ – интелигентна, занимателна, изключително значима книга ”, написа за книгата Никола Вандов.

Вечерната стратегия на фестивала предлага две извънредно забавни представления. В Камерна зала на театъра от 19.30 часа е премиерата на „ Слава! Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс ” по Питър Куилтър. Режисьор е Стайко Мурджев, сценограф и костюмограф – Петя Боюкова, музиката е на Петър Дундаков. В подготовката на театралната пластика се включва актрисата Мариана Йотова, а вокален съветник е доцент Лилия Илиева.

В роляга на Флорънс ще забележим Ивана Папазова, а на сцената тя си партнира с Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева и Елена Кабасакалова.

По същото време – от 19.30 часа, в Кукления спектакъл, е моноспектакълът „ Приятно ми е, Ива ” на Ива Тодорова. Представлението с постановъчен съветник Стоян Радев, сценографи Елица Георгиева и Момчил Алексиев, и костюмограф Елица Георгиева, е от афиша на Театър 199 „ Валентин Стойчев ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР