Втори скандал с руски дипломати у нас в рамките на

...
Втори скандал с руски дипломати у нас в рамките на
Коментари Харесай

Нов шпионски скандал с руски дипломати у нас

Втори скандал с съветски дипломати у нас в границите на три месеца. Прокуратурата заяви, че има доказателства, че двама съветски дипломати са събирали информация, представляваща държавна загадка. Външното ни министерство даде 48 часа период дипломатите да изоставен България. Москва си резервира правото на взаимен отговор.


Според известната до момента информация, съветските дипломати са се пробвали да стигнат до информация, която е държавна загадка. Разследването е извършено в интервала 2017-2018 година, сигналът е подаден от ДАНС. Очаква се дипломатите да изоставен страната в посочените в нотите периоди.

Руски медии оповестиха, че от Руското посолство у нас са изразили неодобрение, че казусът първо е огласен в медиите, а по-късно съветският дипломат е известен публично.

През 2017 година в полезрението на службите попада съветски жител, упълномощен у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството в София. Според събраните доказателства от този момент до сегашния миг той е събирал информация, представляваща държавна загадка.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: Гражданин на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната.
През октомври 2018 година проверяващите влизат в следите на още един съветски посланик. Заподозреният в шпионаж е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София. Установено е, че до сегашния миг той е събирал разследваща информация благодарение на български жители.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: Включително такава, представляваща държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва.  Още двама съветски дипломати у нас са разследвани за шпионаж Още двама съветски дипломати у нас са разследвани за шпионаж
Още двама съветски дипломати у нас са разследвани за шпионаж. Според прокуратурата става въпрос за първи секретар в консулския отдел на съветското посолство...

В интернет страницата на Търговското посланичество като началник е посочен Константин Артюшин, а негови заместници са Юрий Иванов и Сергей Николашин. Не е ясно кой от тримата е махленски в шпионаж.

Като съществени задания на Търговското посланичество у нас са посочени разширението на съветския експорт на артикули и услуги, както и разпространение на информация в България за съветската стопанска система и капиталовия климат в Руската федерация.

Първият секретар в консулския отдел и служителят в Търговското посланичество се употребяват с имунитет от Виенската спогодба и наказателните производства против тях са спрени, разясниха от прокуратурата.

За събраните доказателства е известена министър Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Да, в действителност втори проблем. Министерството на външните работи беше осведомено за двете постановления на прокуратурата. Ще предприемем дейностите, които сме длъжни да предприемем, а точно най-вероятно оповестяване за личност нон грата на въпросните двама дипломати.
Заради шпионския скандал съветският дипломат беше извикан на среща във Външно министерство. Преди това той разяснява пред ТАСС, че публично съветският дипломатически департамент не е получил информация за обвиняванията.

Дипломатически източници оповестиха за Българска национална телевизия, че съветският дипломат Анатолий Макаров е бил признат в ранния следобед от върховен посланик. Даден му е 48 часа период уличените в шпионаж съветски дипломати да изоставен България. Посланикът е декларирал, че срокът ще бъде спазен.
 Уличените в шпионаж съветски дипломати имат 48 часа да изоставен България Уличените в шпионаж съветски дипломати имат 48 часа да изоставен България
Дипломатически източници оповестиха за Българска национална телевизия, че съветският дипломат Анатолий Макаров, който беше привикан във Външното ни министерство през днешния ден, е бил признат от...

Това е следващият шпионски скандал през последните няколко месеца. В края на октомври прокуратурата изнесе данни, че първият секретар на посолството у нас е предложил подкупи, с цел да се снабди с информация, представляваща държавна загадка.

След като дипломатът беше разгласен за личност нон грата при започване на декември български посланик беше отзован от посолството ни в Москва като реципрочна мярка.

През септември пък беше повдигнато обвиняване за шпионаж против водача на Национално придвижване " Русофили " Николай Малинов. Забрана да влизат в България получиха някогашният военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников и предприемачът Константин Малофеев.
 Хронология на шпионския скандал с Русия Хронология на шпионския скандал с Русия
Български посланик беше отзован от посолството ни в Москва като реципрочна мярка в отговор на решението на страната ни в края на октомври да разгласи за...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР