Втори шанс за по-висок балЩе могат да пробват късмета си

...
Втори шанс за по-висок балЩе могат да пробват късмета си
Коментари Харесай

Предлагат повишителни матури за зрелостниците

Втори късмет за по-висок бал
Ще могат да пробват шанса си за по-добър резултат, с който да аплайват в най-желаните специалности 

Първата оценка остава в дипломата

На повишителни държавни зрелостни изпити да могат да се явяват дванайсетокласниците, които не са удовлетворени от изкараните оценки на матурите, оферират депутати в законопроект за допълнение към Закона за предучилищното и учебното обучение.

Предложението за втори късмет в действителност пристигна от омбудсмана Диана Ковачева в края на ноември, а в този момент то бе припознато от ръководителя на просветителната комисия Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) и депутатите Елисавета Белобрадова (ДБ), акад. Николай Денков и Христо Симеонов (ПП), Гален Монев ( “Български напредък ”), които внесоха измененията. Те биха могли да минат през комисия още преди празниците.

В претекстовете си те са записали, че измененията се оферират поради проблемите, които срещат зрелостници, които не са удовлетворени от оценките си от матурите. Такива са най-много тези кандидат-студенти, които се борят за конкурентните специалности в дадени университети и желаят да имат опция за по-висок бал, изясни пред “Труд NEWS ” ръководителят на просветителната комисия и някогашен образован министър Красимир Вълчев.

В момента по закон зрелостниците могат да се явяват на изпитите след 12. клас единствено по един път. С изкараните оценки, които влизат в дипломата за приблизително обучение и са дефинитивни, по-късно те аплайват във висши учебни заведения и нямат опция да ги трансформират.

Вносителите на измененията окачествяват тези оценки като определящи за бъдещето на зрелостниците. Към момента, единственият втори късмет, на който могат да разчитат, е да изкарат преднамерено двойка на дадена матура, с цел да могат по-късно да се явяват на поправителната сесия и да се надяват да им се падне по-добра тематика, с цел да получат по-висока оценка.

“С препоръчаното допълнение се цели възстановяване на резултатите от тези изпити и разширение на опциите за достъп до системата на висшето обучение у нас. Предлага се тези, които са получили незадоволителна оценка, да получат опция еднократно, до края на календарната година, в която първо са се явили на матура, да се явят на идващ, плануван ДЗИ в същото учебно заведение, в което са били. Ако новата оценка е по-висока, се издава уверение. За да бъдат приети за кандидатстване във висши учебни заведения тези удостоверения, се постанова и смяна в Закона за висшето обучение ”, стимулират се още вносителите на допълненията към закона.

Така няма да се постанова преднамерено да се изкарва двойка на постоянната сесия след 12. клас, а ще може да се направи опит за корекция на оценките.
Красимир Вълчев, ръководител на просветителната комисия в Народно събрание, пред “Труд NEWS ”: Новата опция ще важи за всички държавни зрелостни изпити


Когато не се аплайваше с оценките от матурите, а се ходеше на кандидат-студентски изпити, човек можеше да се явява или да чака да се яви на идната година, в този момент няма такава опция и по тази причина предлагаме измененията. Ако човек желае да учи повече, за какво да не учи повече.

Малко са конкурентните места в българското висше обучение - в някои специалности, в някои просветителни посоки, в малко висши учебни заведения. По-скоро претендентите за тях ще се употребяват от тази смяна - в случай че искаш “Право ” или “Психология ” да учиш в Софийския университет, да вземем за пример.

Оценката от ДЗИ сплотява две неща в себе си, които не могат да се разделят, само че ние ще създадем опит. Оценката в дипломата си е един път вечно, няма да може всеки да си я трансформира. Единствено и единствено за кандидатстването вършим изключение, като ще има уверение за новата оценка от второто явяване на ДЗИ.

Предложението ни се отнася за всички матури. Еднократно в границите на година ще може да се явяват зрелостниците на подобен спомагателен изпит - до края на календарната година, в която се се явили на матури в началото.

Ако се явиш в края на календарната година и получиш нова оценка, аплайваш с нея за идната академична година, т.е. пропускаш една година и опитваш още веднъж.

На първо четене в Народно събрание:
Безплатни учебници от 1. до 12. клас
Безплатното прилагане на учебници и образователни комплекти за всички възпитаници от 1. до 12. Това плануват признатите единомислещо със 178 гласа на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, препоръчани от " Българска социалистическа партия за България ".

Необходимите средства за безвъзмездни учебници са към 80 млн. лева за първата образователна година от използване на законопроекта. Разумно е да се стартира с общообразователните дисциплини при съществуване на бюджетна обезпеченост, счита Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. 

От " Български напредък " оповестиха, че сред двете четения ще упорстват да бъдат включени и електронните учебници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР