Втори процес срещу руснаци, извършили военни престъпления в Украйна започна

...
Втори процес срещу руснаци, извършили военни престъпления в Украйна започна
Коментари Харесай

Втори процес срещу руски военнопрестъпници тръгна в Украйна -

Втори развой против руснаци, направили военни закононарушения в Украйна стартира в Котеловския областен съд в Полтава, в североизточната част на страната. Съдебният състав преглежда делото на двама хванати военнослужещи на Руската федерация Александър Бобикин и Александър Иванов. И те,, са упрекнати в нарушение на законите и обичаите на войната, заяви украинското издание за правосъдна публицистика „ Грати “.

Бригадата, в която са служили двамата съветски пленници е пристигнала в село Новоалександровка в Белгородска област на 22 февруари. Там получили информация за подготвяната „ специфична военна интервенция “. Преди нахлуването в Украйна командирите прибрали на бойците часовниците и мобилните телефони. Според следствието, в първия ден на войната, на 24 февруари подсъдимите шофьорът-пълнач на бойна машина " Град " Александър Бобикин и мерачът Александър Иванов - са взели участие в две офанзиви против Харковска област. От прокуратурата настояват, че вследствие на техните дейности са разрушени жилищни здания в с. Казачя Лопан и ветеринарен колеж в с. Ветеринарно.

„ Разбирането идва по-късно. Знаете ли по какъв начин стреля Град? Хората виждат сухи цифри, задачите не се демонстрират, не се координират. Командирът на машината получава по радиостанцията числа, споделя тези числа на мерача. Мерачът се прицелва, командирът ревизира. Служителят на Службата за сигурност ме пита: „ Как спите? “. Казвам: „ Мога да си измисля хиляда и една истории, че дремя неприятно, само че аз това не го виждам. Аз не виждам какво става след „ Град “-а. Не се запечатва в паметта ми.

Из изявление на подсъдимите за блогъра Володимир Золкин

Внесените в съда обвинявания са по член 438 част 1 от Наказателния кодекс на Украйна за военно закононарушение и по този текст двамата могат да получат до 12 години затвор.

Според материалите по делото военният ескорт, в който са влизали Бобикин и Иванов, е бил разрушен още в първия ден от войната. На идващия ден Иванов се е предал. Раненият Бобикин се е укривал няколко дни в детския медицински и здравен комплекс " Солнечний " в покрайнините на Харков, а по-късно в празен апартамент, където е бил открит от украинските елементи.

Още на първото съвещание по делото Бобикин и Иванов са се признали за отговорни, като споделили, че не са знали къде стрелят, за това, че са уцелили обекти в Харковска област разбрали едвам по време на следствието. Следващото правосъдно съвещание е планувано за 26 май.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР