Втори протест с искане Батак да се отдели като самостоятелна

...
Втори протест с искане Батак да се отдели като самостоятелна
Коментари Харесай

Жители на Батак отново излизат на протест с искане да са град-община

Втори митинг с искане Батак да се отдели като независима община без селата Нова махала и Фотиново ще проведат през днешния ден поданици на града. Този път проявата ще бъде в центъра на София, като ще стартира от 16:00 часа.

Шествието ще стартира в 16.00 ч от пл. „ Александър I “, ще премине по бул. „ Цар Освободител “, пл. „ Атанас Буров “, пред Президентството (с престой 10 минути с цел да се притегли вниманието на Румен Радев в очакване той да слезе при гражданите), след което към 16,20ч. митингът ще се откри на пл. „ Независимост “ пред Министерския съвет.

Още през 2020 година е подадено искане за отделянето на Батак като независима община без селата Нова махала и Фотиново, подкрепено от подписка с над 1250 имена, само че до момента нито президентът Румен Радев, нито министър председателите в този интервал, нито Областната администрация в Пазарджик са обърнали внимание.

Мотивите за настояването са стопански, обществени, културни, демографски, настояват от Инициативния комитет, като допълват, че в действителност ориста на Батак е подчинена на ползите на двете села. Градът се обезлюдява, тъй като няма прехранване за локалните. Същевременно дребното работни места, които са най-много в администрацията, се заемат от поданици на Нова махала и Фотиново. Те имат и солидно посланичество в Общинския съвет - 7 от 11 съветници, което им дава огромно въздействие при вземането на значимите за родопската община решения.

Припомняме, че първата проява с искане Батак да бъде град-община поради историческата му значителност, по този начин както са отделени историческите градове Перущица и Копривщица, бе извършена на 24 август в центъра на Батак. Макар и с малочислено наличие, тогава от Инициативния комитет дадоха да се разбере, че не считат да се отхвърлят от желанията си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР