Втори мандат кмет на Ивайловград е Диана Овчарова. Наскоро НСОРБ

...
Втори мандат кмет на Ивайловград е Диана Овчарова. Наскоро НСОРБ
Коментари Харесай

Кметът на Ивайловград: Удвоихме общинския бюджет с привлечени средства

Втори мандат кмет на Ивайловград е Диана Овчарова. Наскоро НСОРБ удостои локалната администрация с високото отличие „ Община-Реформатор “. През последните години тя съумява да удвои общинския бюджет с привлечени средства за вложения в градската, просветителната и обществената инфраструктура. За повече детайлности по значимите за локалната общественост тематики с нея беседва кореспондентът на.
Г-жо Овчарова, Ивайловград завоюва наградата " Община-Реформатор " от НСОРБ, с какво го заслужихте?
На извършената 13-та годишна среща на локалните управляващи спечелихме наградата " Община-Реформатор ", който бе подобаващ с даването на способени мнения по промени на нормативни документи, информация за участия в съвещания и комисии на НСОРБ, само че най-много с въведените електронни услуги, което беше високо оценено от Националното съдружие на общините. Повече от 12 електронни услуги бяха въведени в община Ивайловград. Опитваме се да създадем по този начин, че хората да не се разхождат по етажите, а по длъжностен път да получават документи, за които през годините обратно са чакали много време. Аз одобрявам тази премия с задоволство за работата на моя екип и най-много като извънредно самопризнание, тъй като е дадена от сдружението, в което членуваме 265 общини в България и което в елементи познава работата на всяка администрация. Така, че това е една действителна оценка на постигнатото в община Ивайловград.
А към този момент имате ли мнения от жителите?
Само преди няколко дни на хора, на които преди години сме претендирали уверение за наследници, връчихме писма, с които ги информирахме, че това към този момент не е належащо за услугата, която изискват от нас, че тя ще им бъде предоставена по длъжностен път. И към този момент получих първите благодарности и хвалба, че по този начин би трябвало да се работи.
В проектобюджета за 2019 година, оповестен от МФ, има завишение за община Ивайловград на сумите за зимно поддържане и за финансови разноски, надлежно с 24 100 лева и с 40 600 лева То дава отговор ли на Вашите упования ?
Смятам, че това нарастване от 24 хиляди лв. за зимно поддържане е задоволително за община Ивайловград. С тези 242 600 лева ще покрият километрите с вярно разчетените сметки, които дефинитивно след последните информации подадохме. По отношение на финансовите разноски - те в никакъв случай не са задоволителни, тъй като знаете, че това е перото, с което администрациите директно могат да работят за реализация на капиталовата си стратегия.
Защо се наложи да прекратите процедурата за зимно поддържане и по какъв начин ще процедирате до избора на реализатори?
Прекратихме я поради недовиждане във втората позиция, където е направена техническа неточност в изписването. Изписани са единствено улици в Ивайловград, без улиците в обитаемоте места. Това е дребно на пръв път недовиждане, само че то ще сътвори проблем след това при отчитането. Затова си позволихме още един път да пуснем процедурата. Надявам се, че времето при нас ще разреши да я завършваме в точния момент. В случай обаче на по-ранно настъпване на зимата с общинското дружество " Спектър " ще съумеем да организираме целия този развой и съм сигурна, че ще създадем нужното, с цел да може жителите на общината ни да са спокойни.
Кои от предоставените обекти успяхте да извършите през летния строителен сезон?
Приключихме с безусловно всички здания, които санирахме. Имаме към този момент санирани 13 жилищни блока, 8 административни здания - полиция, пожарна, прокуратура, гранична полиция, общежития и други Дори една къща сме санирали по оперативна стратегия. Приключихме с финалните разплащания. Окомплектоваме документите и в действителност тази строителна площадка, в която се беше трансформирал градът ни, съумяваме да я възстановяваме. По отношение на водопроводи и канализации - това е нещо, което вършим след сключване на съглашения с Министерство на регионалното развитие и поетапно подменяме главните хранителни водопроводи. Все още има неудобства, свързани с разкопани улици и стеснен достъп, само че аз се надявам, че хората ще одобряват неудобството като краткотрайно, тъй като по-късно мога да им подсигурявам, че там, където са сменени водопроводите и канализациите, няма да има повече разкопавания. Надявам се, че след всеки безпорядък след това идва ред.
ВиК-обектите, които последно споменахте, преходни ли ще бъдат?
Не, ще ги приключим в границите на тази година.
На каква обща стойност възлизат вложенията ви в строителство за тази година като в допълнение привлечени средства?
Строителната ни стратегия на процедура дублира размера на общинския бюджет - повече от 5,5 млн. лева Смея да кажа, че може би Ивайловград е на челните места по мярка на вложенията в строителни планове на глава от популацията. Между другото, оцеляването в дребните общини е много сложен развой, само че през последните години, до момента в който доста други дребни общини на процедура едвам действат и едвам оцеляват стопански с помощта на държавната поддръжка, ние с изключение на държавната поддръжка, съумяваме да удвоим бюджета си точно с привлечени от европейските стратегии средства. Доволна съм от постигнатите резултати.
Освен учебните заведения, които обновихте с държавна помощ, имате ли и други проблеми, за чието решение разчитате на поддръжка от държавното управление?
С благодарности към Министерството на образованието за това, че имаме тяхната цялостна поддръжка. В момента с последните отпуснати ни средства ремонтираме оградата на ивайловградското учебно заведение. Тя остана последният детайл от целия пъзел - учебно заведение, саниране на общежитие, топла връзка с физкултурния салон. Обновихме задачите дворни пространства, футболни, волейболни и баскетболни стадиони, оградата е напълно възобновена. Пред Програмата за развиване на селските региони сме подали планово предложение за възобновяване и съоръжение на учебното заведение в Ивайловград и считам, че ще приключим с него. Реализираме и план в село Железино, където следва саниране на учебното заведение. По Програмата за развиване на селските региони сме планували и за него средства като следва да подпишем финалния контракт за създаване на комбинирано спортно игрище в двора му. Мога да кажа с наслада, че просветителната и обществената инфраструктура са изцяло приключени. И в действителност няма какво друго да ремонтираме и санираме по тях.
За каква сума са новите планове, за които следва да подпишете контракти?
Имаме към този момент подписан един план на стойност 4,2 млн. лева за пътища. Кандидатствали сме с още 4 плана – улици (1 172 856 лева.), учебното заведение в Ивайловград (783 953 лева.), учебното заведение в Железино (97 746 лева.) и горски пътища (2 266 247 лева.) млн. лева Спортната площадка в Железино е за над 350 000 лева Това е още един път удвояване на бюджета ни, дори и повече. Смея да кажа, че имаме поредност в планирането - първо с подмяната на ВиК-инфраструктурата и до момента в който върви този развой приготвяме плановете за полагане на асфалт и бордюри. Така всичко върви оптимално бързо в методична поредност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР