Втори кораб с българи на борда е отвлечен край бреговете

...
Втори кораб с българи на борда е отвлечен край бреговете
Коментари Харесай

Отвлечен втори кораб с българи на борда

Втори транспортен съд с българи на борда е похитен край крайбрежията на Аден, Йемен.

Нападатели превзеха танкер, обвързван с Израел, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на компанията оператор и компанията за морска сигурност “Амбрей ” (Ambrey).

Въпреки че никоя групоривка не е поела отговорност за акта за момента, през последните дни най-малко две други морски набези бяха свързани с войната сред Израел и “Хамас ”, напомня АП.

Нападателите са завладяли танкера “Сентрал парк ” на компанията оператор “Зодиак Маритайм ” в Аденския залив, оповестиха компанията и частната разследваща компания “Амбрей ”. Американски чиновник от защитата, поискал да резервира анонимност, е удостоверил, че е осъществено такова нахлуване.

“Зодиак маритайм ” назова нападението “предполагаем случай, обвързван с пиратство ”.

“Нашият приоритет е сигурността на 22-мата членове на екипажа на борда ”, се споделя в изказване на “Зодиак ”. “Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от съветски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински жители. Плавателният съд транспортира цялостен товар фосфорна киселина. ”

“Зодиак ” разказва плавателния съд като благосъстоятелност на Clumvez Shipping Inc, макар че други документи непосредствено показват “Зодиак Маритайм ” като притежател.

Базираната в Лондон “Зодиак Маритайм ” е част от “Зодиак Груп ” на израелския милиардер Еял Офер. В английските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като сегашен и някогашен шеф на Clumvez Shipping, в това число Даниел Гай Офер, който също е шеф в “Зодиак маритайм ”.

Остава неразбираемо кой стои зад офанзивата. Аден се държи от силите, които са съдружници на интернационално приетото държавно управление на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е много отдалечена от следената от хусите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да работят в този регион, отбелязва АП.

Припомняме, че преди седмица в Червено море бе похитен корабът “Галакси лийдър ” с двама българи на борда. По-късно бе открито, че отвлечените българи са капитанът и асистент капитанът на кораба. Усилията за освобождение на екипажа за в този момент са без резултат.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР