Втори ден се отчита нулева цена на тока в БългарияЗа

...
Втори ден се отчита нулева цена на тока в БългарияЗа
Коментари Харесай

Новините от седмицата: ДПС и ИТН влизат в кабинета „Габриел“; Инфлацията се забавя, но остава висока

Втори ден се регистрира нулева цена на тока в България
За първи път и в България бе регистрирана нулева цена на електрическата енергия, която се търгува на борсата в пазарен сегмент „ Ден напред “. Още на 20 май слънчевият ден донесе 0.00 лв. цена на тока сред 13 и 16 часа. Ситуацията се повтаря и през днешния ден, когато обаче часовият диапазон е още по-голям сред 10 и 17 часа, на процедура съвсем през целия безоблачен ден.
Без нова реклама, само че с упоритости и оптимизъм стартира Лято 2023
Днес публично се открива летният сезон. На гала в курорта  „ Св. Св. Константин и Елена “ отрасловият министър Илин Димитров, дружно с представители на сектора, както и някои от някогашните министри на туризма, дадоха алегоричен старт на Лято 2023. За разлика от Лято 2022, когато от сектора оповестиха, че туризмът ще работи „ ден за ден “, то в този момент всички са доста по-оптимистично настроени и упоритостите са огромни. Има упования даже това лято по българското Черноморие да почиват повече задгранични туристи, в сравнение с българи. 
Върховен административен съд блокира опита на еколозите да спрат градежа край Кресна
Върховният административен съд (ВАС) оставя без разглеждане жалбата на „ Сдружение за дивата природа Балкани “ против почналото строителство на пътен възел Кресна на автомагистрала „ Струма “. В претекстовете на съда се показва, че сдружението не е заинтригувана страна по смисъла на Закона за устройство на територията.
Завитите в найлон реактори за „ Белене “ още са годни
Руските реактори на площадката в „ Белене “ са годни за употреба и са в положително положение. Но с цел да се реши какво може да се построи там, отново би трябвало да бъдат правени разбори и изследвания. Това стана ясно от думите на служебния енергиен министър Росен Христов, който единствено ден откакто се завърна от Франция, посети площадката и инспектира оборудването.
Германската BHTC възнамерява нов цех в България
Германският производител на автомобилни елементи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) възнамерява да построи нов цех в България. Съоръжението се чака да бъде приключено до 2028 година, предава SeeNews, базирайки се на информация от икономическото министерство. С новия цех се чака BHTC да усили оборота си до 1 милиарда лева, само че за момента размерът на плануваната инвестиция остава неразбираем.
Български бизнесмен сътвори „ близки до природата “ играчки
Детското обучение по метода на Монтесори набира все по-голяма известност по целия свят. Макар у нас за него да се заприказва от доста скоро, истината е, че този комплекс от педагогичен правила е прочут от няколко века. И макар това те не престават да се възприемат като новаторски. Методът Монтесори се основава на минимализъм и мислене „ отвън рамката “. Дава се независимост на децата и им се оферират играчки, близки до природата. Воден точно от този минимализъм и от концепцията да промени цялостната идея на направата на детски играчки, Никола Колев основава TubiCub – първите български 3D принтирани играчки.
Last minute офертите към този момент не са на мода: българите възнамеряват морето месеци по-рано
Обичайно през месец май българите възнамеряват летните си пътувания. Тази година обаче наклонността е друга и от ден на ден хора са почнали да мислят за своята лятна почивка доста по-рано, демонстрира изследване на онлайн платформата eSky.
Има Такъв Народ ще поддържа „ експертно “ държавно управление
ИТН (ИТН) ще поддържа държавно управление от специалисти. Това сподели водачът на партията Слави Трифонов във видео, оповестено през днешния ден във Фейсбук. Той обаче не посочи дали това се отнася единствено за държавно управление от " специалисти " на ГЕРБ с министър председател Мария Габриел, или и за вероятно такова с втория мандат на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.
Първият хостел със спални капсули отвори в София
Представяте ли си да спите в капсула? Ако ви се коства ексцентрично и даже необичайно, то не забравяйте, че към този момент от ден на ден бизнеси в туризма – от самолетни компании до хотели – залагат на този ексцентричен способ за настаняване. Словения беше пионер в основаването на хотел, в който гостите спят в капсули. Тази нова мода в туризма не подминава и България, а в София към този момент се появи първият хотел със спални капсули.
Тунелът под Шипка е планиран по този начин, че да не свърши доста работа
Тунелът под Шипка, който се чака да облекчи трафика по направление Север – Юг, е със подозрителен резултат, защото е „ с стеснен потенциал за прекосяване и проходимост “. Това съобщи районният министър Иван Шишков по време на чуване в Комисията по Регионална комисия в Народното събрание.
Politico споделя за българската мафиотска страна и точката на изкривяване
Netflix, изяж се “.

Така започва анализът на европейското издание Politico, което споделя за абсурда сред основния прокурор Иван Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Последната политическа рецесия в България зависи от крайпътна бомба, израелски специалист по муниции и смъртни закани в жанр Кръстникът. Главните герои са главорезният основен прокурор Иван Гешев с прякор „ Каскета “ и някогашният министър председател Бойко Борисов с прякор „ Тиквата “, написа изданието.
Български стартъп учи децата на програмиране посредством настолна игра
В последните години компютърното програмиране, под една или друга форма, навлезе съществено в бизнеса в България. Все още обаче има предубеждения и недоумение от страна на доста хора за значимостта на този сегмент. Със задачата да покажат на българските фамилии, че програмирането нито е толкоз комплицирано, нито толкоз мъчно, само че пък доста много значимо, се заемат Александър и Анна Петкови. Те основават Little Programmer – първата настолна игра за деца от 4-годишна възраст, която разкрива тайните на кодирането и всичко, което им е належащо, с цел да навлязат по-дълбоко в тази сфера.
Турция трансформира разпоредбите за влизане в страната
Турция трансформира разпоредбите за влизане в страната, оповестяват от Българското консулство в Истанбул. Според новите разпореждания при влизане на турска територия с лек автомобил, транспортното средство се записва на лидера и само той има право да го ръководи на турска територия, както и да напусне границите на страната. 
Правителството предлага скоростта по автомагистралите да бъде понижена до 130 км/ч
Министерство на вътрешните работи предлага оптималната скорост за придвижване по автомагистралите да бъде понижена и да бъдат въведени по-строги наказания за водачи, извършващи систематични нарушавания. Промените може да станат факт с промени в Закона за придвижване по пътищата и промени в Наказателния кодекс.
България остава измежду страните в Европейски Съюз с висока инфлация
Инфлацията в България се забавя доста през април, само че страната остава в първата третина на страните от Европейски Съюз по най-високи цени. Измерена по европейската методология, инфлацията в България към април е 10.3% при 7% приблизително за страните от еврозоната и 8.1% в Европейски Съюз. Цените у нас понижават спрямо първите три месеца на годината, само че страната е на 9-то място измежду 27-те страни в Блока.
40 млн. лева останаха неизползвани по ВЕИ програмата за бизнеса
Една от най-чаканите ограничения по Плана за възобновяване – тази за ВЕИ и акумулатори за дребни и междинни компании – публично завърши. А резултатът от нея е, че в действителност тя не е била толкоз търсена от компаниите, колкото се очакваше. И въпреки от Министерство на нововъведенията и растежа да дефинират мярката като такава с „ нараснал интерес “, прогнозите бяха, че доста повече компании ще аплайват по нея.
„ Син байрак “ – опция за възстановяване на имиджа на българския туризъм
Най-утвърденият екоетикет в туристическия бранш  – „ Син байрак “ – ще носят 21 български плажа и едно пристанище през това лято. Което е самобитен връх за България, откакто през 2022 година по българското Черноморие се вееха 19 сини флагове. 
Започна доизграждането на пътен възел „ Кресна “ на автомагистрала „ Струма “ и пътните връзки към него
Днес вършим една доста дребна стъпка за решението на огромен проблем, който в годините обратно не беше решен. Това е последната част от автомагистрала „ Струма ”, която може да подсигурява цялостна съгласуваност освен на районите, само че и на България с Гърция и да подсигурява, че нашите жители ще се движат по-безопасно. С тези думи министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков направи първа копка на  200-метровия сектор от пътен възел „ Кресна “, част от автомагистрала „ Струма “.
Растежът на българската стопанска система се забавя, само че остава в топ 5 на Европа (инфографики)
Брутният вътрешен артикул (БВП) на България през първото тримесечие на 2023 година се е нараснал с 2% по отношение на същия интервал на предходната година. Това демонстрират експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които сочат още, че българската стопанска система в първите три зимни месеца на годината е повишена приблизително с 0.4% по отношение на последното тримесечие на предходната година.
Инфлацията в България се забави осезаемо през април
Годишната инфлация в България през април се забави до 11.6%, което е най-ниското ѝ равнище от февруари 2022 година насам – в навечерието на експлоадирането на войната в Украйна. Данните на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че покачването на потребителските цени в България се забавя на месечна база, като през април доближава единствено 0.3%. Толкова ниска не е била от 2021 година, т.е. е налице закъснение на повишаването на живота.
Hyatt стъпва на българското Черноморие с четири олинклузив хотела
Международният бранд Hyatt Hotels Corporation стъпва на българското Черноморие с откриването на четири олинлузив хотела на територията на Обзор и Слънчев бряг. Така компанията навлиза в трета европейска страна, допълвайки към този момент съществуващото наличие в Испания и Гърция.
Еврокомисията завиши прогнозите си за стопанската система и инфлацията в България
Европейската комисия завиши леко упованията си за българската стопанска система през 2023 година, само че все пак те остават много под прогнозата на финансовото министерство, въз основата на която бе направен план за Бюджет 2023 със свръхдефицит от 6.4%.
Българска социалистическа партия отхвърли поддръжка за държавното управление на ГЕРБ
Направихме задоволително в желанието да дадем на България непоклатимост и на българския народ – сигурност. Да дадем един бюджет, който да подсигурява развиване на стопанската система и обществено успокоение. Българска социалистическа партия приключва договарянията за държавно управление с мандатоносителите от ГЕРБ-СДС. Това разгласи на ексклузивен брифинг водачът на партията Корнелия Нинова. Това понижава трагично възможностите за триумф на Мария Габриел.
Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар
Еврокомисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел напусна публично Европейската комисия. Нейната оставка е призната от Урсула фон дер Лайен. В публично писмо до медиите ръководителят на Комисията изразява признателност към българката за работата ѝ в Брюксел.
Радев връчи първия мандат за държавно управление на Габриел
Президентът Румен Радев връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Тя от своя страна удостовери, че ще направи всичко допустимо, с цел да има страната работещо държавно управление и да бъде излъчен експертен кабинет с ясни цели и стратегия.
Гешев се обърна срещу „ другари “ и скъса оставката си
Главният прокурор Иван Гешев отхвърли да си подаде оставката и демонстративно я скъса на специфичен брифинг в Съдебната палата, призован от него.

Може да съм допускал неточности, само че това е обикновено. Всичко е било в полза на народа. Може би очаквате това, което ще кажа. Това е моята оставка. Бях поканен да си подам оставката “, съобщи Гешев преди демонстративно да я скъса.

Изявлението му идва дни откакто претендент министър председателят на ГЕРБ Мария Габриел съобщи, че първото нещо, което правосъден министър в нейния кабинет ще направи, е да внесе пред Висшия правосъден съвет искане за освобождението на основния прокурор заради уронване престижа на правосъдната власт.
Подкаст | Всяка компания в България може да получи еврофинансиране
В подкаста " Едно мислено " тази седмица си приказваме с прокуриста на " Еко Глоуб " адв. Биляна Тончева за " морето " от европари, което чака българския бизнес през 2023 година Разговорът ни засяга най-очакваните схеми и върху какво би трябвало да се концентрират компаниите, на които следва да аплайват.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР