Втори ден САЩ и съюзните кюрдски сили продължават започнатото в

...
Втори ден САЩ и съюзните кюрдски сили продължават започнатото в
Коментари Харесай

„Бурята на Джазира”: Коалицията на САЩ започна неочаквано мащабно настъпление към Дейр ез-Зор

Втори ден Съединени американски щати и съюзните кюрдски сили не престават започнатото в петък вечерта ненадейно и огромно нахлуване в северните региони на провинция Дейр ез-Зор, заяви inforeactor.ru. Още в събота те проникнаха надълбоко в позициите на ИД на повече от 40 км. Както оповестява командването на американската коалиция, интервенцията получила името „ Бурята на Джазира”, а нейна цел е преодоляване на територии на север от река Хабур, ляв приток на река Ефрат. Ако настъплението успее, американските сили ще заемат позиции тъкмо против град Дейр ез-Зор, където в този момент сирийската армия и съветските Върховен касационен съд го прочистват от терористите в компактно застроените квартали.

Това стремглаво придвижване на съдружните сили още в началния стадий на интервенцията е обусловено от обстоятелството, че на практика всички боеспособни сили на ИД в този момент са съсредоточени в защитата на Дейр ез-Зор.

Руското издание ФАН заяви, че и самите американци били принудени да трансформират проектите си и да изтеглят главната част от кюрдските подразделения от Ракка, въпреки до скоро Пентагонът да уверяваше, че преди цялостното освобождение на града от терористите няма да организира нови настъпателни интервенции. Причина станали триумфите на сирийската пехота и на съветската авиация при пробива на блокадата на Дейр ез-Зор.

Според специалисти, малко евентуално е Съединени американски щати да се опитат да влязат в намерено противоборство с Дамаск за преодоляване на града. По-скоро задачата е попречване на сирийския десант на левия бряг на Ефрат и да се обезпечи действен шир на кюрдските сили първи да завладеят нефтените полета по източния бряг на Ефрат.

Няма подозрения, че кюрдските сили ще продължат настъплението зад река Хабур, вливаща се в Ефрат на към 50 км след Дейр ез-Зор. Дори самото наименование на интервенцията „ Бурята на Джазира” приказва, че главните бойни дейности занапред предстоят. Всъщност думата „ джазира” в необятен проект значи освен „ остров”, а плацдарм за понататъшно разширение на идеологията или религията.

В краткосрочна вероятност следва да се чака понататъшно нахлуване на американската коалиция около източния бряг на Ефрат. Главната задача е излизане на сирийско-иракската граница и преодоляване на нефтените полета.

И на двете страни им следва да вземат прекомерно не елементарни решения. Сирийските сили се намират в по-изгодно състояние: те се намират на своя територия и имат числено предимство. От нефтените полета обаче ги дели Ефрат и хиляди терористи на ИД.

Пред американците и кюрдите са съсредоточени доста по-малко терористи, само че техните съществени сили са сковани в борбата за Ракка. Ако ИД тръгне в офанзива там, това ще значи, че съдружниците на Съединени американски щати на вятъра са дали хиляди жертви. Такава обстановка не устройва.кюрдите.

В околните седмици не се планува започване на война сред Сирия и кюрдите, най-малко до момента в който не бъде унищожена ИД, а по-късно не са изключени кръвополитни боеве.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР