Втори ден продължават разговорите в Сочи между президентите на Русия

...
Втори ден продължават разговорите в Сочи между президентите на Русия
Коментари Харесай

Лукашенко предоставил на Путин подробна информация за отклонения самолет

Втори ден не престават диалозите в Сочи сред президентите на Русия и Беларус. Срещата протича на фона на американски и европейски наказания против Минск поради отклонения аероплан на " Райънеър " и последвалото арестуване на беларуски опозиционер на борда.

Домакинът Владимир Путин приветства по-тесните двустранни връзки, които към този момент " дават съответни резултати ". Двамата водачи се разходиха с транспортен съд.

Александър Лукашенко е дал подробна информация по случая с отклонения аероплан. Обсъдени са били и икономическото съдействие и битката с пандемията от ковид, заяви Кремъл.



Според представителя Песков беларуската страна не е поискала спомагателна икономическа помощ. Москва съобщи, че не е безразлична към ориста на арестуваната с Протасевич съветска гражданка и още веднъж се разгласи за задълбочено следствие на случая. Русия упрекна Запада в " прибързани изводи ".



СНИМКИ: БГНЕС

Демонстрации в символ на взаимност с народа на Беларус и със арестуваните Роман Протасевич и неговата спътница София Сапега имаше във Варшава и Вилнюс.

Проявите за взаимност към Беларус са по апел на опозиционният водач в заточение Светлана Тихановская, която поведе шествието в литовската столица. Днес се навършва една година от ареста на брачна половинка й Сергей Тихановски.

Арестът постави началото на митинги, последваха силовите дейности на държавното управление след президентските избори през август. Опозицията и Западът дефинират вота като манипулиран.

" Преди година не можехме да си представим, че ние, елементарните хора можем същински да се противопоставим на този, които от години заседава в Двореца на независимостта и не обръща внимание на своя народ. Не можехме да си представим че на митингите ще забележим толкоз хора, че ще бъде невероятно да се преброят и, че водачите на Европейския съюз и на Съединените щати ще беседват с нас и ще желаят следствие на дейностите на режима ", сподели опозиционният водач Светлана Тихановская.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли прикани всички летища в Европейския съюз да разгласяват фотография на арестувания Роман Протасевич с апел той и София Сапега да бъдат освободени.

В началото на седмицата Евросъюзът затвори летищата си и въздушното си пространство за беларуски самолети и посъветва европейските авиопревозвачи за заобикалят беларуско въздушно пространство.

" Ер Франс " и " Луфтханза " оповестиха, че са получили утвърждение от Русия за въздушни коридори към страната, които не минават през Беларус.

Белият дом дружно с Евросъюза приготвя лист от ориентирани наказания против висши беларуски представители. Вашингтон анулира съглашение от 2019 сред Вашингтон и Минск за достъп на авиопревозвачи на двете страни до въздушното пространство на всяка от тях.

От 3-ти юни Съединените щати връщат глобите за " цялостно блокиране " на девет държавни предприятия на Беларус. Вашингтон упорства за обективно интернационално следствие по отклонения аероплан на 23-ти май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР