Втори ден полицията и прокуратурата продължават да мълчат по случая

...
Втори ден полицията и прокуратурата продължават да мълчат по случая
Коментари Харесай

Не знам, не чух, не видях - втори ден полицията и прокуратурата мълчат за ареста на журналист

Втори ден полицията и прокуратурата не престават да мълчат по случая с вчерашния арест на издателят на уеб страницата " Сакар нюз " в Харманли Иван Атанасов. Той бе освободен през днешния ден след 24-часово задържане под стража от полицията в Хасково. Мярката против журналиста е била подхваната по неизвестен сигнал за предпазване на старинни монети и предмети в дома и офиса му, " носещи белези на културно-исторически полезности ". Това е съобщил самият Атанасов директно преди задържането си към 11 ч. през вчерашния ден. Същата дефиниция той удостовери и през днешния ден пред " Дневник " директно след освобождението си от ареста.

Задържането на Иван Атанасов е станало след обиск в дома в дома му, осъществен в изискванията на така наречен " необходимост " без чиновници те на ГДБОП и Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в Харманли да показват заповед за това. По-късно обиск, още веднъж

без правосъдно решение

е бил осъществен и в офиса на издаваните от Атанасов уебсайт и вестник с името " Сакар нюз ". Той е част и от мрежата на уеб страницата за проверяваща районна публицистика " За истината ".

Според юриста на арестувания публицист - Димитър Аврамов, липсват учредения за 24-часовото задържане под стража, защото Иван Атанасов е със напълно чисто правосъдно минало.
Още нощес " Дневник " направи опит да се свърже Районното ръководство на полицията в Харманли. Оттам отхвърлиха каквато и да било информация по случая и посъветваха да се свържем с Регионалната дирекция в Хасково. Там също се оказа, че информация няма и " върнаха топката " още веднъж в Харманли, откъдето потвърдиха отхвърли си да приказват по случая.

Задържането на Иван Атанасов липсваше и в осведомителния бюлетин

оповестен тази заран в секцията " Презцентър " на полицията в Хасково. В него беше отразен само опит за кражбата на " 9 буркана с мед, 2 кг. боб и над кг ядки " от маса на пазара в града. За " Дневник " пресаташето на полицията Нина Николова изясни наличието на бюлетина с това, че нямало по какъв начин да разгласява информацията за арестувания публицист без тя да бъде съгласувана с Апелативната прокуратура в Пловдив. Позвъняването там също се оказа на вятъра. Говорителят на прокуратурата Боряна Димитрова изясни, че ще осведоми медиите, които са я потърсили за детайлности по случая, откакто получи нужната информация от полицията в Хасково. В пресцентъра на Министерство на вътрешните работи също не знаеха нищо за случилото се.

Още в късния следобяд през вчерашния ден обаче информация за акция на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " се появи в уеб страницата на Българска национална телевизия и " 24 часа ", като и в двете изявления източник не е представен. В изцяло идентичните текстове, илюстрирани с идентични фотоси става дума за арестувани при акцията двама неназовани души, единият от които явно е бил Иван Атанасов. Както заглавията, по този начин наличието на текстовете обаче приказват за " хиляди предмети носещи белези на културно-исторически полезности " конфискувани при интервенция.

На една от фотосите, оповестени в уеб страницата на Българска национална телевизия и " 24 часа " е показан

железен пръстен с изображение на конник

и женска фигура, като част от конфискуваните предмети. След освобождението си през днешния ден Иван Атанасов заяви, че става дума за уголемено 1.5 пъти копие на древен пръстен, съпроводено с паспорт, указващ категорично, че става дума за имитация без стойност.

През последните няколко месеца Иван Атанасов разгласява в проверяващата платформа " За истината " серия сериозни материали, свързани работата на кметовете и локалните администрации в Харманли, Тополовград и. След оголен от Атанасов спор на ползи в края на предходната година беше уволнена. Други текстове на Атанасов, отразяват и при залавянето им на гранично-пропускателните пунктове с Турция. През последните седмици Иван Атанасов е работил интензивно и върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР