Втори ден парламентът започва заседанието си със спор за зеления

...
Втори ден парламентът започва заседанието си със спор за зеления
Коментари Харесай

Втори ден депутатите спорят за зеления сертификат като пропуск за парламента

Втори ден Народното събрание стартира съвещанието си със спор за зеления документ - да го има ли за депутатите, или не. Остри реплики размениха с ГЕРБ, от Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Политическа партия зае изчаквателна позиция, а Движение за права и свободи оповестиха, че цялата им група е имунизирана и поддържаха ГЕРБ.

Повод стана разискването на план на решение за приемане на правила за отдалечено присъединяване в съвещанията на Народното събрание на народни представители, сложени под наложителна изолираност или карантина заради COVID-19. Според вносителите от " Продължаваме промяната " по този начин отсъстващите по тези аргументи ще могат да вземат участие виртуално в пленарните съвещания, да бъдат отбелязвани като присъстващи и даже да се изричат посредством специфична платформа и от видеоекран.

Към текста някогашният началник на " Пирогов " проф. Асен Балтов предложи да се добави, че онлайн ще вземат участие в съвещанията и депутатите без зелен документ.

" Кой, в случай че не ние, народните представители, би трябвало да дадем персоналния образец, ние също би трябвало да пазим човешките животи на всички, които ни заобикалят ", стимулира се депутатът от ГЕРБ.

Веднага го репликираха от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ.

" По никакъв метод националният представител не би трябвало да бъде по-различен от всеки различен в обществото ", добави хирургът.

" Това, което се пробвате от през вчерашния ден, да слагаме зеления документ като някаква норма за влизане или излизане за съвещание, ставаме съучастници в това да не се имунизират хората ", упрекна го Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Вие желаете да кажете, че един депутат без документ ще заседава онлайн, а един народен представител със строшен крайник от злополука няма да може да заседава. Тоест, този, който здрав, прав ще стои у дома и ще работи. Защо вършиме тази дискриминация сред хората? ", възнегодува Свиленски.

Петър Петров от " Възраждане " пък упрекна ГЕРБ, че натискат за да лимитират влизането на депутатите от неговата парламентарна група в Народното събрание. Според " Възраждане " този зелен документ е противоконституционна мярка. В офанзива се впусна и Станислав Балабанов, който също отхвърли настояването на ГЕРБ.

" В България починаха 30 000 души ", подсети Костадин Ангелов. Бившият здравен министър от ГЕРБ опонира на съперниците на документа, че похищението върху човешкия живот е най-тежко закононарушение и правото на живот стои най-високо в Конституцията.

" В Канада условията за влизане в канадския парламент са цялостен имунизационен цикъл ", обърна се особено към Кирил Петков някогашният здравен министър. " Същите правила важат и в Харвард ", добави той и прикани бъдещия министър председател да лобира за въвеждането на новите правила за влизане в Народното събрание.

От Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат предлагането на ГЕРБ, защото цялата им парламентарна група е имунизирана, като се изключи двама депутати, които също ще си слагат ваксина.

" Ще подкрепим това предложение, тъй като цялата наша ПГ имаме зелени документи, още двама сътрудници ще се включат. Това е наша позиция, уверена, аз съм доктор, има и други лекари в групата ", сподели Джевдет Чакъров. " Този образец би трябвало да дадем на хората, които имат боязън от имунизиране, а не да всяваме боязън, резервирана позиция, въздържаност ", моли той към депутатите.

Председателят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров изрази кардинално единодушие с ГЕРБ, само че акцентира, че сега се разискват правила за отдалечено присъединяване на карантинирани депутати. " Направеното предложение е отвън подтекста на плана. Решението за зелен документ към момента не е взето, предлагаме да гласуваме срещу предлагането и да обсъдим за зеления документ като цялостна идея ", сподели депутатът от Политическа партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР