Втори ден от посещението на германския канцлер Ангела Меркел в

...
Втори ден от посещението на германския канцлер Ангела Меркел в
Коментари Харесай

Втори ден от посещението на Ангела Меркел в Гърция

Втори ден от визитата на немския канцлер Ангела Меркел в Гърция. Визитата става единствено месеци, след излизането на Атина от последната ѝ избавителна стратегия и е първа за нея от повече от 4 години. Акцент в срещите ѝ с първите мъже на страната са Преспанското съглашение, бежанската рецесия и настояването от гръцка страна за репарации от Втората международна война.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Petros Giannakouris
Германия " осъзнава историческата отговорност " за " страданието ", породено от нацистите в Гърция по време на Втората международна война, само че тематиката за желаните от Атина репарации не е обект на нейната компетентност. Така немският канцлер Ангела Меркел отговори на гръцкия президент Павлопулос на поръчката му, че Берлин дължи обезщетения на страната му. При първата си от четири години аудиенция в Гърция, Меркел постави венец пред Паметника на незнайния войник.

Двамата разискаха и въпроса за идните европейски избори и засилващата се популистка вълна.
Прокопис Павлопулус, президент на Гърция: Ще бъда пряк - Европа е застрашена. Единството на Европейски Съюз е застрашено от популистки обединения, чиято единствена цел е да разрушават европейските полезности.  © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Thanassis Stavrakis
В другарски звук, надалеч от времето на гръцката дългова рецесия, протече срещата сред Ангела Меркел и Алексис Ципрас. 4 месеца след края на избавителната стратегия на Атина, гръцкият министър председател изрази удовлетворение от икономическото възобновяване на страната му.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Щастлив и горделив съм, че от част от казуса, Гърция се трансформира в част от решението на рецесиите в Европа.
Меркел поддържа изрично Споразумението от Преспа за решение на разногласието за името на Македония.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това е значима крачка освен за Гърция и Северна Македония, само че и за цяла Европа.
Програмата на Меркел планува и среща с водача на гръцката съпротива, само че без упования това да повлияе на настройката на Нова народна власт да гласоподава срещу контракта от Преспа.

Въпреки възбраната за митинги в центъра на Атина, стотици недоволни гърци излязоха по улиците с цел да изразят недоволството си от нейното посещаване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР