Втори ден на парламентарни дебати за промени в Конституцията на

...
Втори ден на парламентарни дебати за промени в Конституцията на
Коментари Харесай

Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония

Втори ден на парламентарни диспути за промени в Конституцията на Македония, само че властта и опозицията още веднъж не сближиха и на йота позициите си. Премиерът Зоран Заев още веднъж прикани политиците да си простят и да договарят, с цел да се преодолее поляризацията в обществото. И да може страната най-сетне да получи действителен късмет за участие в НАТО и Европейски Съюз.

Зоран Заев даде да се разбере, че с вчерашния си апел за политическо помиряване във връзка погрома в Народното събрание през април предходната година не е имал поради прошка за причинителите.

" И през разум не ми минава да се меся на други институции ", съобщи министър председателят. И добави, че е отворен за разговор с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, с цел да се събере квалифицирано болшинство за промени в Конституцията според контракта с Гърция за името. В Скопие са внимателни в упованията си.

Ето по какъв начин ги очерта в коментар за Българска национална телевизия основният редактор на вестник " Слободен щемпел ".
Жарко Йорданоски, основен редактор на в. " Слободен щемпел ": Вярвам, че в течение на утрешния ден ще се знае дали е реализирано парламентарно болшинство, или ще би трябвало да се върви на предварителни избори.
Шансовете за отбягване на предварителни избори към този момент наподобяват дребни. Ако се стигне до такива, Македония ще изостане с графика за смяна на името и даже в случай че по-късно има втора процедура за конституционни промени, обстановката в Гърция може към този момент да не е удобна - поради наближаващите там избори следващата година.
Жарко Йорданоски, основен редактор на в. " Слободен щемпел ": От тук идва този напън да се убедят депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да трансформират мнението си. Защото от време на време политиците работят нерационално и безразсъдно. Дори във щета на своята страна. Доколко го осъзнават, не знам.
ВМРО-ДПМНЕ настояват, че няма да има ерес в редиците им и измененията няма да бъдат признати. Законовото време за диспути е до 10 дни.

Според Жарко Йорданоски започващите в четвъртък механически договаряния за присъединението към НАТО въпреки всичко имат смисъл - с цел да може да е подготвена Македония бързо да пристъпи към бленуваното участие, в случай че политическото опълчване в Скопие въпреки всичко бъде преодоляно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР