Втори ден кукери и сурвакари гонят злото в Перник. Повече

...
Втори ден кукери и сурвакари гонят злото в Перник. Повече
Коментари Харесай

Повече от 7500 участници се събраха на втория ден от фестивала Сурва

Втори ден кукери и сурвакари гонят злото в Перник. Повече от 7500 участници и 124 групи от целия свят се събраха в Столицата на маскарада за 28-ото издание на Сурва. Дефилетата не престават и на следващия ден.

Перник
 © Българска телеграфна агенция
Усмивката се появява още с първите чанове. А звънът им като че ли идва от древността. Като традицията, която пазят дребни и огромни.

„ 3-4 годишен съм бил, когато започнахме и по този начин продължава и до през днешния ден - и жена ми, и децата, и всички “, показа пред камерата ни един от участниците във фестивала.

Маскарадни игри, другарски занимания и пернишки комизъм. Във времето, когато страховитите, само че красиви маски побеждават студа и зимата, сурвакарски групи с войводи, младоженци, камили и мечки извършиха традиции за изобилие.
 © Българска телеграфна агенция
Колкото по-страшна е маската, толкоз по-бързо ще изгоним злото, е е едно от поверията на Сурва.

И въпреки премиите на журито и публиката да са единствено за най-хубавите, то пожеланията за добра година са към всички.
Пожелавам на всеки здраве, благодат, шанс и всичко най-хубаво, което може да му се случи на човек.  Започна фестивалът Започна фестивалът "Сурва " в Перник
Отново е време да прогоним зимата и злото, с цел да си пожелаем здраве и изобилие. В идващите три дни "Сурва " в Перник ще събере повече от 7500 орис...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР