Втори ден десетки педиатри от Детската болница Проф. Иван Митев

...
Втори ден десетки педиатри от Детската болница Проф. Иван Митев
Коментари Харесай

Специалисти по детски болести отново протестират в София

Втори ден десетки педиатри от Детската болница " Проф. Иван Митев " стачкуват с искане за отпадане на лимитите в детското опазване на здравето, смяна на статута на болничното заведение и увеличение на работните заплати. Медиците не имат вяра на обещанията на министерството на опазването на здравето за смяна на ситуацията и на 10 май ще блокират булеварда пред болничното заведение. Децата не би трябвало да се лекуват лимитирано, безапелационни са експертите, съобщи БНР.

Пред БНР доктор Антон Владимиров, доктор в профилираната болница, съобщи, че „ за момента няма индикации за смяна “ в позицията на здравните управляващи.

„ Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на метода на финансиране на болничното заведение, само че няма да получим специфичен статут на национална болница “, сподели доктор Владимиров в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

Според него единственият явен знак, че може да бъде реализиран консенсус, започване на процедура за промяна на статута на болничното заведение, „ тъй като това ще бъде явен сигнал за необратимост на процеса “.

„ Финансиране постоянно може да бъде измислено, само че това може да бъде прекъснато в края на годината и за идната година да няма финансиране. Промененият статут ще подсигурява непрестанно финансиране на болничното заведение, която не може да се устоя единствено от здравната каса. Към момента не сме склонни да отстъпваме от нашите претенции “, акцентира доктор Владимиров.

Той добави, че поръчката, която е дало здравното министерство, е през май да изравни диспропорциите в заплащането на медицинския личен състав: „ Но за нас това не е най-основният и неотложен проблем. Поради това по този начин сме подредили нашите претенции: статут, отпадане на лимита и почтено възнаграждение “.

„ Това не е митинг за заплати, нито за пари. Това е митинг за детското опазване на здравето в България, което сега е захвърлено на бунището от всеки един властник в тази страна през последните 30 години “, разяснява доктор Антон Владимиров.

Той добави, че при положение, че не бъде стартирана процедура за статута не лечебното заведение, ще бъде призован нов митинг на 10 май, когато медици имат намерение да блокират кръстовища. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР