Втората световна война е едно от най-кървавите събития в човешката

...
Втората световна война е едно от най-кървавите събития в човешката
Коментари Харесай

Кои световни компании подкрепяха Хитлер и как се измъкнаха след края на войната

Втората международна война е едно от най-кървавите събития в човешката история. Макар спорът да е завършил преди повече от 70 години, ужасът и спомените за жестокостта към момента са живи.

За войната доста се е изписало и изговорило, само че един факт, волно или несъзнателно, се заобикаля – по какъв начин се е издържала нацистка Германия?

Всъщност, истината е, че доста международни компании, които и до през днешния ден съществуват, са помогнали на Третия Райх. Но за какво? Взаимна полза? Естествено!

Кои обаче са тези компании и по какъв начин са съумели да се разграничат от колегата си Хитлер след края на войната?, припомня 

COCA-COLA И ПО-КОНРЕТНО FANTA

В традициите на положителните буржоазен компании Coca-Cola работи, както със съдружниците, по този начин и с Оста по време на войната.

Американската компания поддържа както американските бойци, само че траяли да вършат бизнес и да продават безалкохолни питиета и на нацистите.

През 1941 година се случило немислимото, когато в Германия бил привършен нужният за производството на световноизвестната напитка сироп.

Местният филиал на Coca-Cola не можел да получава нови доставки от Съединените щати заради ограничаващите наказания по време на войната.

За да се оправи с казуса, американската компания решила да сътвори нов сироп особено за немския пазар. Така се появила новата напитка с плодов усет – Фанда.

Да, доста преди безалкохолното да си построи облика на екзотично пиво, идващо от далечни, островни страни, Фанта в действителност била основана като сурогат на Coca-Cola в Третия Райх.

KODAK

Немският клон на една от най-влиятелните компании за произвеждане на фотоапарати и съоръжение – Kodak – е употребила робския труд на пандизчиите в концентрационни лагери.

Няколко европейски клона на Кодак са работили в тясно съдействие с нацисткото държавно управление.

Вилхелм Кеплер, стопански консултант на Адолф Хитлер, е имал повече от положителни връзки с компанията и даже съумял да въздейства на някои техни решения.

Във възхода на Третия Райх Кеплер посъветвал компанията, че е най-добре да уволнят всички свои еврейски служащи.

HUGO BOSS

Модният колос Hugo Boss също не е бил безразличен във Втората международна война.

През 30-те години на предишния век компанията създала (ВНИМАНИЕ!) нацистките униформи!

Питате се за какво? Защото самият Хуго Бос бил член на нацистката партия!

В резултат на тези свои съвършени връзки с властта, персонално той и компанията му спечелили договорите за производството на униформите на Хитлерюгенд, щурмоваците и на SS (Шуцщафел).

Договорът напълно трансформирал живота на притежателя на компанията, както и нейните благоприятни условия в бъдеще.

Договорите, които можем да назовем „ златна кокошка ”, са подписани единствено осем години след основаването на компанията Hugo Boss.

Изгодният контракт оказал помощ на Хуго Бос да изведе компанията си на едно ново, надалеч по-високо равнище.

Бизнесът му бързо се увеличен, даже се наложило компанията да „ внася ” служащи – както се досещате те били от Полша и Франция.

Опитвайки се да отговори на публичните рецензии, синът на Хуго Бос – Зигфрид декларирал пред австралийско списание:

„ Разбира се, татко ми работеше за нацистката партия и беше неин член, само че кой не беше тогава?

СИМЕНС

Историята за взаимоотношенията на Siemens с нацисткия режим е изключително впечатляваща.

Компанията построила бизнеса си по време на войната, употребявайки рабски труд. Не какъв да е, а точно Siemens са построили прословутите газови камери, употребявани за всеобщото заличаване на евреите.

Половин век по-късно компанията спечелила премията за най-абсурдна маркетингова концепция и тактика, пробвайки се да резервира за търговски цели името „ Zyklon “ (Zyklon B e името на отровния газ, създаден за всеобщото заличаване на евреите в газовите камери).

То трябвало да бъде употребявано за нова линия артикули, които компанията възнамерявала да пусне на пазара, в това число серия домашни фурни, които работят на газ…

След бурната социална реакция, „ Сименс ” отдръпнали молбата си.

Компанията излязла със особено известие, че в никакъв случай не е правила каквато и да е било връзка сред потребления по време на войната газ Zyklon B и предлаганата от тях нова линия артикули Zyklon.

ФОЛКСВАГЕН

Фердинанд Порше – индивидът, който основал марките Volkswagen и Porsche, се е срещал неведнъж с Хитлер във връзка концепцията за основаването на „ национална кола “, след това станала известена като „ Фолксваген “.

Идеите и насоките на Хитлер към Порше били взети под внимание, а главното предпочитание на Фюрера било колата да наподобява „ като бръмбар ”.

Така се появял известният Volkswagen Beetle, планиран частично и в действителност кръстен от самия Адолф Хитлер!

Тъжната записка под линия в тази история е, че по време на Втората международна война четири от всеки петима служащи във фабриките за произвеждане на „ Фолксваген “  били плебеи.

Добрите връзки на Фердинанд Порше с властта в Германия и другарството му със страховития водач на SS Хайнрих Химлер му подсигурили безконечен поток от пандизчии, които напускали лагерите (основно Аушвиц), с цел да работят в натоварените фабрики на компанията.

FORD

Още един авто производител бъркал в „ кацата ” с нацисткия мед – Хенри Форд. Приживе той бил прочут като зложелател на евреите.

Форд бил измежду най-изтъкнатите задгранични поддръжници на Хитлер.

По случай 75-ия си рожден ден, получил даже нацистки орден, с който биват наградени само „ отличените от Фюрера чужденци “.

Като всеки рационален предприемач обаче Форд печелил от двете страни във войната – хем произвеждал транспортни средства за съюзницте, хем за нацистите.

CHASE BANK

Много авторитетни и богати банки са подкрепяли нацистите по време на Втората международна война, а и още до момента в който се изкачвали по стълбицата на властта.

Chase е измежду най-известните банки, които оказали финансова помощ на Третия Райх.

Парижкият клон на кредитната институция сключвала покупко-продажби с нацисткото държавно управление със знанието и утвърждението на централата в Съединени американски щати, както преди, по този начин и след Пърл Харбър.

Тези покупко-продажби обаче били единствено върхът на айсберга.

През годините Chase са упреквани, че са замразявали доста еврейски сметки в Европа, унищожавайки възможностите на притежателите им да потърсят избавление в друга страна, което безусловно води до неналичието на вяра за живот.

Разследване на Би Би Си демонстрира, че минимум 100 еврейски сметки са били замразени от Chase по време на Втората международна война.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР