Втората серия проби на храни, закупени в Западна Европа, не

...
Втората серия проби на храни, закупени в Западна Европа, не
Коментари Харесай

Храните у нас и в Европа, част II: Същото съдържание, но на различна цена

Втората серия проби на храни, закупени в Западна Европа, не сподели разлики с еквивалентите им, продавани у нас що се отнася до описаното на етикета наличие. Съществена разлика обаче има в цената - при някои артикули у нас тя е с 50% по-висока, в сравнение с Запад. Други пък се продават по-евтино тук.

Анализът е изработен от Агенцията за сигурност ха храните и Комисията за отбрана на потребителите. Във втория стадий от проучването са тествани 31 тествани продукта, купени от магазини във Франция, Италия и Швейцария. За съпоставяне са взети същите марки и типове артикули от комерсиалната мрежа у нас. 

Този път инспекцията включва подробен относителен разбор на етикетите и сравнение цените на храните, само че без лабораторно проучване. 

При сравнителния разбор на етикетите не са открити разлики, съставките са идентични, показват от организацията по храните. Само при един артикул на българския пазар не е маркиран процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото проучване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от Данък добавена стойност обаче демонстрира, че чистата стойност на 9 продукта е по-висока у нас, спрямо Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени произведения от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на 100 по-скъпи са съсредоточено доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прахуляк, руло с заряд от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „ Екстра върджин “. При 5 от продуктите чистата цена е една и съща, или с минимално отклоняване по отношение на западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР