Втората серия от международния проект СИРИУС, при който шестчленен екипаж

...
Втората серия от международния проект СИРИУС, при който шестчленен екипаж
Коментари Харесай

В Москва започва втората част на експеримента СИРИУС

Втората серия от интернационалния план СИРИУС, при който шестчленен екипаж ще имитира полет до Луната в пробни условия за 120 денонощия, започва в базата на Института за медико-биологични проблеми (ИМБП) на Руската академия на науките в Москва, съобщи ТАСС.

В екипажа има четирима представители на Русия и двама на Съединени американски щати. Командир е съветският космонавт Евгений Тарелкин, бордов инженер е Дария Жидова, а доктор е Стефания Федяй - и двете от Русия. Изпитатели и научни откриватели са Рейнхолд Повилайтис (САЩ), Анастасия Степанова (Русия) и Алън Миркадиров (САЩ).

Една от главните задания на СИРИУС е да бъде преценено по какъв начин въздейства изолацията върху здравето и душeвността на участниците в симулиран полет до Луната и престой в окололунна орбита.

Как се отразяват на индивида 340 дни в Космоса?

За четирите месеца изолираност ще бъдат извършени 81 опита в областите логика на психиката, физиология, имунитет, метаболизъм, микробиология, хигиена и телемедицина. Ще бъде тествано и действието на утвърдено ново здравно съоръжение, телемедицински технологии и оказване на първа здравна помощ в галактически условия.

Според проекта екипажът би трябвало да доближи окололунна орбита, да се свърже с орбиталната станция, да кацне и да реализира няколко излизания на повърхността на Луната и да избере място за позициониране на лунната станция. Участниците в опита ще носят скафандри с шлем за виртуална действителност, когато " излизат и стъпват на Луната ".

Членовете на екипажа няма да могат да поддържат връзка с родственици и другари на Земята. Дори диалозите с командния център ще се организират със забавяне от пет минути. Екипажът ще би трябвало да се оправя с непредвидените обстановки независимо.

Руският федерален център " И. В. Мичурин " е приготвил особено меню от 25 ястия за интернационалния екипаж. Те са оптимално близки до домашната храна - от супи до десерти и пресни плодове. Продуктите са с високи антиоксидантни свойства и оказват помощ на организма да преодолява радиацията и спомагат за стабилизиране на психоемоционалното положение при живот в затворено пространство.

СИРИУС - от англ. SIRIUS (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station) е взаимен план на ИМБП на РАН и НАСА дружно с сътрудници от Германия, Франция, Италия и други страни. Той съставлява серия от опити за подготовка за галактически полет, като начало до окололунната станция Lunar Orbital Platform-Gateway (с предходното наименование Deep Space Gateway).

Първата серия от пробния план СИРИУС беше извършена през ноември 2017 година Той продължи 17 дни. Започналата в този момент серия ще трае четири месеца, а третата серия през 2020 година ще бъде осем месеца, след което следва едногодишен опит.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР