Втората по размер икономика вече вероятно е на прага на

...
Втората по размер икономика вече вероятно е на прага на
Коментари Харесай

Следващото голямо нещо: Китай се приближава към нулевите лихви

Втората по мярка стопанска система към този момент евентуално е на прага на нулевия главен лихвен %, съгласно нов разбор на локалния таблоид Global Times. Макар да не се чака това да се случи в непосреден проект, главно поради все по-нарастващата инфлация в страната, евентуално Китайската национална банка ще " догони " останалите водещи централни банки по света скоро, показват и от Zero Hedge.

" Нарастващите дългови и финансови проблеми в действителната стопанска система ще доведат Китай до нулев главен лихвен % ", пишат от Global Times. " Структурно, съотношението на задълженията на нефинансовите предприятия е прекомерно високо, каквито са и лихвените проценти. Предвид това, че дълговата тежест по съществуващите заеми намалява търсенето на ново финансиране, евентуално Китай ще се трансформира в идната страна с нулеви лихви. "

За разлика от множеството медии обаче, Global Times ползват много рационален стопански разбор и акцентират, че когато Народната банка на Китай въпреки всичко се поддаде по тази политика, това няма да окаже удобно влияние върху стопанската система. Тяхната позиция влиза и в прорез с стандартната логичност, прилагана от самите централни банкери по света.

" Нулевите или негативните лихвени проценти не значат, че проблемите с издаването на нов дълг и надутите балони в стопанската система ще се разрешат автоматизирано, а противоположното ", показват от Global Times. " Растящите балони на световните финансови пазари в дълготраен проект ще напомнят за финансовия риск. "

Според изданието, изключително в подтекста на забавящата се световна стопанска система, нулевите или даже негативни нива на лихвата са нова наклонност, която носи опасности и провокации за Китай и световните финансови пазари. Това е фактор, който гуверньорът на Китайската национална банка Ий Ганг (на снимката) сигурно би трябвало да вземе поради, преди да работи.

Ако Китайската национална банка в действителност намали лихвените проценти до 0%, това заплашва да докара до сериозна детонация на задлъжнялостта в стопанската система, която към този момент е изключително високо ниво. Всъщност множеството типове дълг са на исторически рекордни стойности. Публичните отговорности възлизат на 51% от Брутният вътрешен продукт, а тези на семействата - на 53% от Брутният вътрешен продукт.

В частния бранш ситуацията не е доста по-розово. Средно 19,7% от приходите на фирмите се канализират към обслужване на техните отговорности, което е растеж от над 6 процентни пункта по отношение на интервала преди рецесията, напомнят от Zero Hedge. Като цяло количеството на дълга към Брутният вътрешен продукт на стопанската система на страната възлиза на впечатляващите 320%.

Същевременно успеваемостта на потреблението на задълженията през последните 10 години се намали фрапантно. За разлика от интервала преди Голямата криза, когато една единица дълг създаваше една единица БВП, през днешния ден са нужни 2,5 единици дълг за основаването на една единица Брутният вътрешен продукт. С наливането на прогресивно по-големи количества заем може да се чака това съответствие единствено да се утежнява. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР