Втората най-голяма банка в Русия - VTB Bank е спряла

...
Втората най-голяма банка в Русия - VTB Bank е спряла
Коментари Харесай

VTB спря да дава кредити санкционирания олигарх Олег Дерипаска

Втората най-голяма банка в Русия - VTB Bank е спряла да отпуска заеми на съветския милиардер Олег Дерипаска откакто Съединени американски щати наложи наказания против него.

" Разбира се, че не му даваме никакви нови пари, ние нямаме никакви интервенции с него ", съобщи пред CNBC президентът на VTB Bank Андрей Костин.

Банката чака дейностите на Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати (OFAC), която ръководи икономическите наказания. През април Вашингтон наложи наказания против съветски предприемачи и политици, измежду които бе и Дерипаска, а той след това съобщи желанията си да напусне управителния си пост в алуминиевия колос Rusal.

" С Rusal и други чакаме решенията на OFAC, само че се надяваме, че казусът ще бъде решен, тъй като ние сме негов огромен заемодател, по тази причина би трябвало да върнем парите си ", сподели Костин.

Той акцентира, че бизнесът на банката няма да бъде обиден. " Бизнесът с новосанкционираните институции съставлява по-малко от 2% от нашите активи и сега не съставлява голям проблем за нас ", уточни банкерът, като въпреки всичко изрази вяра глобите да бъдат вдигнати.

Дерипаска се отхвърли от борда на EN + (компанията майка на Rusal) преди няколко дни и даде обещание да понижи мажоритарния си дял в нея до под 50%, както и да напусне борда на алуминиевия колос, стремейки се да отслаби натиска върху него.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи глобите при започване на април, обвинявайки Дерипаска в пране на пари, подкупване на държавни чиновници, поръчково ликвидиране на предприемач и връзки с съветската проведена престъпност. Вашингтон удължи периода до 23 октомври за американските компании и физически лица, с цел да пресечен връзките си с фирмите на съветския милиардер.

" Г-н Дерипаска е изправен пред казуса, когато би трябвало по някакъв метод да се отдръпна освен като изпълнителен шеф, само че и като акционер, притежател на компанията ", сподели Костин.

" Доколкото разбирам, господин Дерипаска се съгласи да не бъде основен акционер за положителното на компанията... Така че се надяваме, че казусът може да бъде решен. Rusal е добре позната интернационална компания със забележителен дял от пазара на алуминий и се надяваме, че ще продължи да работи ", съобщи банкерът. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР