Втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“ на

...
Втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“ на
Коментари Харесай

Дуалното образование отвори пътя на българските младежи към пазара на труда


Втората национална конференция „ Дуалното обучение – път на опциите “ на 12 юни в София ще показа българския модел на дуално обучение, основан по плана ДОМИНО („ Д уално о бразование за м одерните и зисквания и н ужди на о бществото “) с поддръжката на швейцарското държавно управление.

Конференцията, проведена от ДОМИНО и Министерството на образованието и науката, има упоритостта да начертае визията за по-нататъшно развиване на дуалното обучение в България. Очакват се над 180 български и задгранични участници. В полемиките ще бъдат чути гледните точки на политиците и на представителите на бизнеса и професионалните гимназии, както и на швейцарски специалисти. Ще бъдат отличени компании и учебни заведения, най-активно взели участие в използването на дуалното образование в България.

1 600 възпитаници от 32 професионални гимназии в 19 града в цялата страна се образоват по системата „ учене посредством работа “ по плана ДОМИНО. Те приключват с тапия за приблизително обучение и уверение за професионална подготовка за влиятелни и търсени от бизнеса специалности. Партньори по ДОМИНО са 170 български и задгранични компании, които дават на учениците процедура, образование от опитни наставници и същинска работа със възнаграждение по трудов контракт. Дуалното обучение отваря вратите на младежите от дуалните паралелки към пазара на труда: 70 % от приключилите по ДОМИНО към този момент работят във компанията, в която са натрупали опит като възпитаници.

„ Големият триумф на плана е, че съумя единствено за четири години да вкара една нова система и притегли в използването й българския бизнес. ДОМИНО даде късмет за развиване на доста младежи и им даде вяра за бъдещето им в България”, споделя ръководителят на ДОМИНО Петя Евтимова. „ Най-голямото предизвикателство в този момент пред дуалната система е по какъв начин да се подсигурява нейната резистентност след приключването на поддръжката от Швейцария “.

„ От дуалното обучение единствено можеш да спечелиш. След десети клас към този момент работим, като получаваме 90% от минималната заплата “, споделя единадесетокласничката Елеонора Ангелова от Професионалната гимназия по туризъм „ П.К. Яворов “ - Добрич, предстоящ професионален готвач. „ За три години в дуалната паралелка животът ми се промени радикално! Имам специалност и обезпечена работа. Сигурна съм, че един ден ще реализира фантазията си – да имам собствен ресторант “.

Министерството на образованието и науката към този момент пое сериозен ангажимент към дуалното образование, като изплаща стипендиите на учениците от дуалните паралелки, което бе стартирано от ДОМИНО. Законодателни промени в Закона за професионалното обучение постановиха дуалното обучение в българската просветителна система.

Проектът ДОМИНО стартира през 2015 година. Бюджетът на плана е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 % е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.
Използван бе главно опитът на Швейцария, само че и на други страни, както и положителните обичаи на българското професионално образование.
Дуалното обучение е един от главните фактори за икономическия триумф и конкурентноспособност на Швейцария, както и за ниската младежка безработица.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР