Втората книга от поредицата на Борис Априлов (1921-1995) за приключенията

...
Втората книга от поредицата на Борис Априлов (1921-1995) за приключенията
Коментари Харесай

Лиско в морето от приключения и важни поуки

Втората книга от поредицата на Борис Априлов (1921-1995) за приключенията на Лиско - " Приключенията на Лиско по море " (изд. " Ракета ", илюстрации Мира Мирославова), още веднъж ни води в Тихата гора, само че единствено за малко и единствено първоначално. Докато сме там, разбираме, че жабокът Скокльо от първия разказ към момента си е идеалист, Вълкът Кафявко възобновява козината си и гледа въпреки всичко нравът му да си остане същият, а сърненцето Еди продължава да учи британски, с цел да може да чете Шекспир в оригинал.

Лиско открива, че с цел да изчезнеш нанякъде и никой да не те безпокои, е задоволително просто да напишеш една записка. Освен това желае да поразгледа света, да се срещне със своя създател и да му зададе няколко доста значими въпроса. Самият създател губи шеста глава от книгата, само че за благополучие това не е по никакъв начин съдбовно за цялата история.

Между срещата на хитрото Лисиче и неговия основател се появява огромното прелестно море, ражда се другарство, огромната синя акула не съумява да дочака рождения си ден, а магарето Мокси преяжда.

Ето няколко от любопитните разговори и мисли на герои от книгата, над които може да се поразсъждава.

---

Мнозина ми възразяват, само че съгласно мен има единствено два метода да се живее...

- Само два?.. Ами в случай че са заети, какво ще остане за мен?

- Само два метода - повтори индиферентно Великият детектив. - Два елементарни метода: първо, да се живее по посока напразно и второ - да се живее против вятъра.

***

- Големите пътешествия траят дълго, Мокси. Вземи за образец Александър Македонски. Той дължи славата си основно на това, че е минал дистанцията до Индия и назад. Наистина доста хора са измрели по пътя, съвсем всички са пукнали, само че Александър Македонски по тази причина е станал Александър Македонски - да се пишат книги за него и така нататък... Да не приказваме за Одисей, който е странствувал цели двайсет години. Тези хора са положили началото на туристическото придвижване.

***

- Понякога, Мокси, можеш да бъдеш вътре в себе си и отново да не знаеш какво става с теб. Например доскоро ти реши да се върнеш в Тихата гора. После реши да не се върнеш. Когато някой вземе две противоположни решения в продължение на две минути, значи този някой не е доста добре. Преди да вземеш решение, би трябвало да помислиш, вземеш ли го - би трябвало да го устояваш.

***

- Но основното е да се движим - настоя Лиско. - Казвал съм ти 100 пъти, ужасно е цялостен живот на едно място. Без придвижване животът е неправилен... Тръгваме ли?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР