Втората група от 13 души предимно учени, отправили се към

...
Втората група от 13 души предимно учени, отправили се към
Коментари Харесай

Втората българска група за Антарктика закъсаха в Чили

Втората група от 13 души най-вече учени, отправили се към Българската антарктическа база „ Св. Климент Охридски “ се намират в Пунта Аренас – най-южния град на Чили и към този момент цяла седмица чака аероплан за Антарктика. По прелиминарен проект полетът трябваше да се реализира на 14 декември с бразилски боен аероплан Херкулес С-130.
Поради трагичния случай със същия тип аероплан над пролива на Дрейк, подозрение за проблем в мотора, осуети излитането на машината. Очаква се да дойде аероплан от Бразилия, който на 20 декември би трябвало да транспорти групата до Южношетландските острови, в която с изключение на българите има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия. Там ги чака дребното 25-метрово чилийско корабче " Карпух " благосъстоятелност на Чилийския антарктически институт, което би трябвало да ги транспорти до остров Ливингстън.

Българските антарктици, които са на Базата към този момент цялостен месец преди броени дни имаха ненадейно посещаване от френска експедиция отдадена на 200-та годишнината от откриването на Антарктида. Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е покорителка на Еверест, прекосявала е Антарктика със ски и е била Командир на френската база „ Дюмон д`Юрвил” през зимата. Маршрутът на експедицията следва героичните стъпки на първопроходците от преди два века. По пътя си ще посетят няколко научни бази, като българската е една от първите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР