Втората Европейска среща на върха по въпросите за образованието ще

...
Втората Европейска среща на върха по въпросите за образованието ще
Коментари Харесай

Европа се нуждае от уважавани и уверени преподаватели

Втората Европейска среща на върха по въпросите за образованието ще се организира на 26 септември в Брюксел с фокус върху учителската специалност, която играе основна роля в построяването на Европейско просветително пространство до 2025г. Дискусиите ще бъдат отдадени на провокациите пред преподавателите като самопризнание, авторитет, образование, самостоятелност, както и ще се разискват решения на характерни проблеми като потребление на новите технологии, преподаване в селските региони и други

На срещата в четвъртък Тибор Наврачич - комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, ще показа изданието за 2019г. на Обзор на образованието и образованието - главната годишна обява на Комисията в тази област.

Образованието заема още веднъж челно място в политическата стратегия на Европейския съюз. И има за какво да е по този начин — то е жизненоважно за поддържането на конкурентоспособността на нашата стопанска система и е от решаващо значение за построяването на сплотено и заслужено общество. Радвам се, че това към този момент е необятно прието, както и че сме подхванали всички нужни стъпки, с цел да може европейското съдействие в тази област да мине на напълно ново ниво.

Заедно с страните членки Европейската комисия е сложила постоянна основа за установяването на същинско европейско пространство за обучение: посредством стимулирането на ученето в чужбина и укрепването на основни умения като предприемаческите и цифровите умения, посредством насърчаването на взаимното признание на дипломи, проучването на непознати езици и образованието и грижите в ранна детска възраст, както и посредством укрепването на общите полезности и приобщаването. Новата Инициатива за мрежи от европейски университети към този момент открива нови благоприятни условия пред студентите и висшите образователни заведения.

Амбициозен план като този за европейското пространство за обучение се нуждае от уместно финансиране. Ето за какво Комисията предложи да удвои средствата за програмата " Еразъм " в идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година, тъй че доста повече хора да могат да се възползват от нея.

Европейското пространство за обучение е стъпката, от която Европейски Съюз се нуждае, с цел да посрещне провокациите на XXI век, да обезпечи благоприятни условия за всички и да се възползва оптимално от своя най-ценен актив — гения на хората. Горд съм, че участвах в оформянето му.

Успехът обаче зависи най-много от фактор, който постоянно се подценява — преподавателите, тяхната мотивация и визията, която имат за себе си. Ако няма уважавани и уверени преподаватели, европейското пространство за обучение няма да докара до предстоящите от нас резултати. Трябва да разберем по какъв начин се усещат и от какво се нуждаят, с цел да можем да предложим ефикасни ограничения за справяне с провокациите, пред които са изправени.

Според последното издание на Обзора на образованието и образованието от 2018г. България организира промени в образованието на всички нива, защото това е политически приоритет. Българските управляващи са положили доста старания за увеличение на заплатите на учителите, само че някои провокации остават. В България преподавателският състав е измежду най-бързо застаряващите в Европейски Съюз. Добрата вест е, че във връзка с наставническото образование бе подложен приоритет върху стратегиите за непрестанно професионално развиване на учителите. От януари 2018г. разноските на учителите за пътешестване до работното място и за настаняване в отдалечени и планински региони подлежат на възобновяване. България е сложила и приоритет върху образованието на учителите в региона на цифровите умения.

Ще разполагаме със постоянни насоки в Обзора на образованието и образованието за 2019 година, който ще показва и ще обсъдя на Втората европейска среща на върха по въпросите на образованието, която ще се състои в Брюксел на 26 септември. Това се дължи на обстоятелството, че тази година основната годишна обява на Европейски Съюз, която обобщава положението на образованието в страните членки, е отдадена на учителската специалност. Благодарение на включването и анализирането на резултатите от интернационалното изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за учителите и ученето, в Обзора е показана скъпа информация за това по какъв начин учителите правят оценка настоящето си състояние и по какъв начин виждат бъдещето си.

Най-важното е, че от него излиза наяве, че учителите желаят да разполагат с повече и по-добро образование, с цел да посрещнат обществените и софтуерните провокации, пред които са изправени. Едно от тези провокации е извличането на оптимални изгоди от новите технологии, като по едно и също време с това се осъзнава вредата от тях. Друго предизвикателство е обвързвано с подпомагането на учителите да се оправят с компликациите на преподаването в многообразни в културно отношение класни стаи.

На второ място, учителите търсят самопризнание. Според изследването едвам 18 % от тях имат чувството, че останалата част от обществото цени тяхната специалност. Освен увеличението на възнагражденията, които като цяло не престават да са ниски, повишението на престижа и престижа на учителите е наложително, а не пожелателно.

В Обзора се показва също по този начин дефицитът на учители в няколко страни членки, изключително по предмети, свързани с науките, технологиите, инженерните науки и математиката. В него се загатват и други неотложни обществени проблеми. От какъв брой учители за какъв брой възпитаници ще се нуждаем в бъдеще? Това е въпрос, с който би трябвало да се заемат основателите на политики, изключително поради застаряването на нашите общества и обезлюдяването на селските региони.

В продължение на осем години Обзорът на образованието и образованието играе значима роля за провеждането на промени в региона на образованието в страните членки. Посланието в актуалното му издание е ясно — увереността на преподавателите и признаването на тяхната роля са причина за реализирането на амбициозни промени. Наш дълг е да им осигурим централно място в европейското пространство за обучение.

Коментарът на комисар Наврачич е възложен извънредно на " Дневник ". Оригиналното заглавие е " Ролята на учителите за триумфа на европейското пространство за обучение ". Предишното издание на Обзора можете да прочетете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР