Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до

...
Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до
Коментари Харесай

Втората част от оборудването на АЕЦ Белене пристига до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ „ Белене “ ще дойде до края на годината. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти във връзка със съхранението на към този момент наличното съоръжение на АЕЦ „ Белене “ и това по кое време ще дойде втората част от него.

По думите на Петкова към този момент наличното съоръжение се съхранява на площадката на АЕЦ „ Белене “. „ То се съхранява при изискванията и реда, избран от заводите производители. Те са определили местоположението на обособените видове съоръжение. Една част от оборудването се съхранява в затворените пространства, друга част от него, която е под отбраната на азот, се съхранява на пристанището “, сподели министърът.

По думите ѝ за оборудването се поставят всички нужни грижи и старания то да се съхранява при допустимо най-оптимални условия. Предприети са нужните дейности и са взети ограничения за презастраховане. Навесите би трябвало да бъдат построени, когато пристигна втората част от оборудването. Това ще се случи до края на годината.

Попитана докога ще стои съоръжение за АЕЦ „ Белене “, Петкова съобщи: „ Надявам се да не стои дълго време оборудването на тази площадка. Помним какъв брой дълго време заставам предходното съоръжение. Това беше по този начин нареченото остаряло съоръжение за плана АЕЦ „ БЕлене “, което през 2007 година върнахме назад. Това съоръжение си работи и до ден сегашен на Калининградската АЕЦ. Нещо друго – фактът, че сме съхранили остарялото съоръжение за подобен дълъг интервал от време, значи, че ние сме задоволително виновни. Колегите от НЕК и несъмнено сътрудниците от АЕЦ „ Козлодуй “, които ние можем да употребяваме, имат нужната специализация, с цел да поставим най-хубави грижи за това съоръжение. Отделно от това ние ще вършим тази преконсервация с наши сили, средства и експерти, само че под зоркия взор на заводите производители. За нас това е и гаранция за качеството “, съобщи Теменужка Петкова.

Тя изрази вяра да се откри най-хубавото решение за България по проблема АЕЦ „ Белене “. По думите ѝ има отчета на Българска академия на науките по плана и се работи по завършването му. „ Още от предходната година има деклариран инвеститорски интерес. Най-сериозен до този миг е инвеститорският интерес на най-голямата нуклеарна компания в Китай. Колегите идват тук, вършат си съответните разбори, вършат съответните огледи. Посетиха и площадката на място. Знаете какви са изискванията, които ние считаме, че би трябвало да бъдат изпълнени “, сподели министърът. Тя означи, че страната не би трябвало да се ангажира с дълготрайни контракти за изкупуване на тази електрическа сила, която ще се създава от атомната електроцентрала. Не можем да си позволим да отделяме финансиране, тъй като това са съществени запаси “, разясни Петкова. Тя разясни, че сега от Министерство на енергетиката са подготвени с разбор на обособяване на активите и пасивите, свързани с плана АЕЦ „ Белене “. „ Нека да изчакаме отчета на Българска академия на науките и тогава към този момент да вървим напред “, съобщи тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР