Втора по ръст на приходите в сектора е Инса ойл

...
Втора по ръст на приходите в сектора е Инса ойл
Коментари Харесай

Най-големите компании за горива: Заредени с нови сили

Втора по растеж на приходите в бранша е " Инса ойл " със 79%. Миналата година притежателят й Георги Самуилов финансира покупката на Общинска банка

© Надежда Чипева Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/. Значими покупко-продажби липсваха през миналата година, само че вести се чакат през тази. Още по тематиката
" Ромпетрол България " купува обекти на " Синергон петролеум "

Сделката ще даде опция на румънската компания да усили продажбите си на дребно
21 юни 2018
Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва
7 юни 2018
Спорният закон за горивата се придвижва към пленарна зала

На взаимно съвещание на бюджетната и енергийната комисия планът получи тил и от ГЕРБ
31 май 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018
Бутафорията " Комисия за защита на конкуренцията проверява картел в горивата "

Регулаторът към този момент няма " безапелационни доказателства " против петролните компании
31 мар 2017
След времена на срив на цените 2017 година беше годината на стабилизирането за българските компании на пазара на горива. Общите доходи на най-големите компании в бранша (вижте таблицата тук) са се нараснали с 2.5 милиарда лв., което е междинен растеж в топ 25 от 18%.

По-големите обороти разумно идват от повишението на цената на петрола, само че въпреки и леко, нарастване е имало и при продадените количества - с 3-4%, разясняват от пазара, като на смяната на цената може да се отдадат 15%. Стабилизиране през 2017 година имаше освен по линия на цените. След парламентарните избори огромните вериги се разминаха с заплащането на тежки санкции, като Комисията за защита на конкуренцията макар първичната си увереност не потвърди картел на пазара и корист с господстващо състояние на най-големия състезател. Продажби на активи в България, за което заприказва през юни 2016 година президентът на " Лукойл " Вагит Алекперов, не се случиха. Също след изборите позатихнаха престрелките и взаимните обвинявания сред президента на " Лукойл България " Валентин Златев и новия състезател на пазара Веселин Марешки. А на база резултатите през миналата година измежду веригите няма огромни промени, като внезапните спадове и растежи се случват измежду по-непопулярните за необятната аудитория дистрибутори, вносители, производители.

Сеизмичността на горивния пазар обаче беше възобновена напролет на тази година. С нови сили и успокоение огромните компании, членове на Българската петролна и газова асоциация, подеха остарялата си самодейност да се разпише нов секторен закон за търговията с горива с излишно скъпи условия към дребните компании. Въпреки сериозното неодобрение от страна на по-малките играчи на пазара, транспортни компании и земеделци, както и отрицателните мнения от няколко министерства към този момент упованията са, че новите секторни разпореждания ще се придвижат напред в Народното събрание с известни корекции, които да уталожат недоволството.

Задочен конфликт тази пролет имаше и сред два от главните играчи на пазара " Лукойл България " и " Инса ойл ", като резултатът от него най-вероятно ще бъде забележим в докладите за 2018 година на двете компании, участници в него. И още веднъж тази пролет бяха отнети лицензите на огромния състезател на едро - " Полисан ". Пазарът е в очакване и на приватизацията на активите на един от огромните играчи в района - Hellenic Petroleum, която участва в страната през " Еко България " и Гърция към този момент получи писма за интерес от пет претендента.

Големият печеливш

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Лидерът в класацията на най-големите в горивата за поредна година не е изненада за никого, като това е най-голямата компания на база доходи в страната - рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " с нейните близо 5.8 милиарда лева доходи. Забележителното тази година е облагата на компанията, която е близо 304 млн. лева, като сдружението е първо по индикатора доходност в бранша. Официалното пояснение, което беше публикувано още през 2017 година, когато тя за пръи път от години излезе на плюс, е, че производството е станало по-ефективно. Благодарение на инвестицията в инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, с която се усили производството на светлите горива - бензин и дизел, от единица нефт. За миналата 2017 година облагата на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас " е 304 млн. лева, като сдружението е първо по индикатора доходност в бранша.

Втората по доходност компания е също от съветската група. Това е поделението, което се занимава с доставка на горива за авиацията - " Лукойл ейвиейшън България ". Едно от обясненията е в растежа на полетите през миналата година. Второто е намаляването на присъединяване на други играчи в този сегмент като " ОМВ България ", изясняват от бранша. С растеж над междинния за пазара е и трета компания от групата - " Лукойл - България бункер ", която зарежда кораби.

Изненадващо на фона на нарастването на цените на горивата водачът на пазара в търговията на едро и дребно " Лукойл България " има лек спад на проходите и растеж на загубата. В доклада на компанията това е обяснено с " редица макроикономически фактори и променената пазарна обстановка ". Приходите от съществена активност понижават с 3%, като в доклада това се отдава на курса на $ по отношение на лв. и на интернационалните цени на нефтопродуктите. Заради множеството финансови доходи общият резултат е намаляване от 2%. От разбивката се вижда, че спадът е при продажбите на едро - с 6% до 1.9 милиарда лева, а на дребно, където компанията работи посредством 222 бензиностанции, има растеж. За поредна година компанията е на загуба. Тъй като единствено " Лукойл България " купува от свързаната рафинерия, в бранша има подозрения, че е изработен избор къде да е облагата в групата.

122% Марешки

За съперника на Валентин Златев – Веселин Марешки, миналата година е мощно сполучлива. От една страна, той влезе в Народното събрание, а от друга, построи верига бензиностанции, която поради размерите й има забележителен оборот. Веригата му VM Petroleum, която оперира през сдружението " Трейднет Варна " от края на 2015 година, е с максимален растеж измежду всички компании в бранш горива със скок от 122% на приходите. От 81 млн. лева през 2016 година те към този момент са 180 млн. лева, което я подрежда на 16-о място в бранша. Толкова са и бензиностанциите му. Веригата на Веселин Марешки VM Petroleum е с максимален растеж измежду всички компании в бранш горива със скок на приходите от 122%.

Според съперници триумфът му се дължи на това, че е съумял да се нарежда там, където преди този момент не е имало никой - в ниския ценови сегмент. Стратегия, която може да бъде сполучлива единствено в случай че компанията продава големи количества. От пазара предвиждат, че тази година ще е също толкоз сполучлива за него, защото при растящи цени ползата към по-ниската цена по бензиностанциите му ще пораства.

Компания, посочена за негов снабдител на гориво, обаче нямаше същия триумф. Агенция " Митници " лиши тази пролет лицензите на данъчните хранилища на русенския търговец " Полисан ". Компанията, учредена от русенския предприемач Христо Вълков през 1994 година, е профилирана в производството на битум и котелни горива. Санкцията беше наложена поради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Вариант за компанията остава издаването на нов лиценз през друго юридическо лице.

Живот отвън асоциацията

След веригата на Марешки втора по растеж на приходите е " Инса ойл " със 79%. Друг триумф на притежателя й Георги Самуилов беше финансирането на покупката на Общинска банка, откакто при започване на тази година компанията закупи дялове без право на глас, като обезпечи нужните 46 млн. лева на купувача на контролния дял от 67.65%. Това е фондът Novito Opportunities, основан от лихтенщайнското ръководещо сдружение CAIAC Fund Management. Няколко месеца по-късно Самуилов разгласи, че компанията му напуща Българска петролна и газова асоциация, като формалните му претекстове, публикувани през избрани медии, бяха обяснени с несъгласието с готвения секторен закон за горивата, който по думите му ще облагодетелства най-големия на пазара, т.е. " Лукойл България ".

Според представители от пазара обаче повода за разкола се крие в новата дистрибуционна политика на " Лукойл България ". По информация на източници от пазара в края на предходната година и началото на тази година политиката е била изменена и огромният брой компании с директни контракти за покупка на едро от " Лукойл България " се е свил до четири, като са се нараснали условията за минимално количество поръчки на месец. Първоначално четирите компании са били " Литекс ", " Бент ойл ", " Сакса " и " Инса ойл ". Една от хипотезите е, че " Инса ойл " не е изпълнила условията си за поръчки и количества, само че е траяла да внася извън, и договорът е бил преустановен от " Лукойл България ".

Все по-големи

За пръв път в топ три на класацията на най-големите в бранш горива влиза дистрибуторът " Сакса ". Компанията разполага с петролен терминал в гр. Нови Искър и един от най-големите вносители и изключителни диструбутори на горивата на бургаската рафинерия. Тя влиза в бизнеса през 1993 година, като съдружници в този момент са братята Светозар и Крум Димови и татко им Атанас Димов. Дружеството развива и търговия на дребно, като бензиностанциите са под марката " Круиз ". Ръст за миналата година компанията регистрира във всички сегменти, бил е повишен и броят на бензиностанциите, като броя им към този момент e 26. Компанията е доставяла горива за някои от ученията на НАТО в България и Румъния.

Със мощен растеж на приходите от цели 40.8% и доста покрай челната тройка е рафинерията за биодизел в русенското село Сливо поле " Астра Биоплант ", която през 2015 година беше под номер 10 в класацията. Фабриката, с над 1 милиарда лева доходи, създава механически масла за промишлеността и биодизел и е в една група с търговеца на пропан-бутан " Булмаркет ДМ ". Компанията има два завода за произвеждане. Първият, с мощ 60 хиляди тона, беше построен от нулата в България и работи от 2009 година на територията на някогашния Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в Русе. Вторият цех на " Астра Биоплант " е за 110 хиляди тона. Той беше изместен от австрийския град Енс паралелно до първия в Сливо поле. Историята му стартира в Австрия през 2007 година за потребностите на компанията за енергийни решения GATE. След половин година обаче затваря поради финансови проблеми и през 2010 година е платен от " Булмаркет ДМ ". Разположението му там се оказва неефективното по отношение на суровините, пазарите и индустриалните разноски и се взима решение за преместването му, което завършва през 2015 година Съответно мощностите работят на цялостен потенциал от 2016. и това си проличава от приходите на компанията. Тя е главно експортно насочена (70-80% отиват за износ), само че е и главен снабдител на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ". Това, което следва в Сливо поле, е ново разширение на индустриалните мощности с още 40%. Проектът за 6 млн. лева е към момента в начална фаза и тече проектирането.

Верижни реакции

Сред огромните вериги на пазара малко са тези, които имат растеж над междинния за пазара. Всъщност това е единствено " НИС Петрол " - локалното отделение на съветската " Газпром петрол ". Тя стартира навлизането си в района през 2009 година, когато купи мажоритарния дял в държавната " Нафтена промишленост Сърбия " и влага в рафинерията в Панчево. Първоначалните упоритости бяха да бъде отворена верига от 70 бензиностанции, само че тяхната численост остана 35, като от компанията споделят, че няма съответни проекти за нови обекти. Ръстът от 38% идвал главно от продажби на едро, само че компанията залага и на промоции, стратегии за преданост и така нататък

Останалите вериги или имат растеж, непосредствен до покачването на цените на горивата, като при " Ромпетрол България " и " Шел България ", или по-нисък. При " ОМВ България " нарастването е едвам 5%, само че компанията резервира облагата си. С едвам 1% порастват приходите на " Петрол ", само че компанията излиза на плюс през 2017 година

На пазара на пропан-бутан с растеж над междинния е " Ви-Газ България ", която стартира през 1998 година като " Шел газ България ", през 2007 година смени името си на " Витогаз ", а от 2013 година е с актуалното.

Затишие пред вести Пет са евентуални претенденти, декларирали интерес да придобият мажоритарен дял в гръцката Hellenic Petroleum, която тук има веригата " Еко ".

Почти на същите равнища като миналата година са приходите на " Еко България ", като облагата на компанията се свива внезапно. Едно от обясненията за това е, че през есента на предходната година гръцката верига закупи 12 бензиностанции, които до оня миг ползваше чартърен. Продавач беше " България лизинг ". Въпросните 12 бензиностанции работят под марката " Еко " още от 2006 година, когато е подписан дълготраен контракт за наем с предходния им притежател " Еко петролеум " (който не е обвързван с гръцката група). Една от огромните вести за бранша се чака да пристигна по гръцка линия, като локалната организация за приватизация HRADF разгласи, че пет евентуални вложителя са декларирали интерес да придобият мажоритарен дял в Hellenic Petroleum. Потенциалните купувачи на 50.1% от акциите са Glencore Energy UK, Vitol Holding, Alrai Group Holdings, Gupta Family Group и консорциум, състоящ се от Carbon Asset Management DWC и Alshaheen Group. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР