Втора година лидерите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп

...
Втора година лидерите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Китай удари САЩ с мита върху внос за 75 млрд. долара

Втора година водачите на Съединени американски щати и Китай - Доналд Тръмп и Си Дзинпин, не могат да реализират комерсиално съглашение сред двете страни

Китай разгласи, че полза с спомагателни мита американски импорт за 75 милиарда $. Мерките на Пекин ще влязат в действие от началото на септември и са следващият стадий от ескалацията на комерсиалната война сред двете най-големи международни стопански системи, оповестява Financial Times.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще таксува с 10% мито китайски импорт за 300 милиарда $. По този метод съвсем целият импорт от Китай ще се полза с спомагателни мита. Някои от тези мита бяха отсрочени за декември с обяснението да не бъде обиден сезонът на извършването на покупки по Коледа, а други артикули въобще отпаднаха от листата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След оповестяването на новината американският лек нефт поевтиня с над 2.5%, а брентът – с 1.6%. Към 16.30 часа тексаският нефт се търгува за 53.98 $ за барел, а брентът – за 59 $.

Уолстрийт отвори с намаляване, като водещите показатели отстъпват с 0.5-0.6% в първите минути на търговията.

Кои артикули са наранени

От 1 септември новите мита ще обиден артикули като замразено свинско и ядки, а от 15 декември те ще важат и за друга група артикули като някои типове тъкани и овкусители за храни, оповестиха от финансовото министерство.

С в допълнение мито от 5% след седмица ще бъде обложен вносът на соя и нефт от Съединени американски щати, а от 15 декември – с 25% този на коли и с 5% на авточасти, прецизира Bloomberg.

Новите мита засягат 5078 продукта, като измежду тях с изключение на коли има и селскостопански артикули, недопечен нефт и дребни самолети.

" В отговор на реакцията на Съединени американски щати Китай беше заставен да предприеме ограничения за противопоставяне ", се споделя в известието на Държавния съвет на Китай.

Пекин показва вяра, че с Вашингтон ще се върнат към верния път на съвещания и ще разрешат разликите между тях. Двете страни би трябвало да проведат търговски договаряния при започване на септември в Съединени американски щати след последните в Шанхай през юли, които приключиха без резултат. Ескалацията на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай усилва терзанията за световната стопанска система, която е изправена пред криза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР