Втора част на филма за Гешевия род Българските родове -

...
Втора част на филма за Гешевия род Българските родове -
Коментари Харесай

Гешев: Въобще не мога да си помисля за предаване. Не бягам, а се бия

Втора част на кино лентата за Гешевия жанр ”Българските родове - ”Не тичам, а се удрям ” - към този момент циркулира в онлайн пространството. В нея основният прокурор Иван Гешев разяснява интернационалните политически тематики и не пропуща да поговори за себе си и своите качества.
Разсъжденията му пораждат проблеми поради записаното в Закона за правосъдната власт, съгласно който магистратите би трябвало да са деполитизирани. Образът му пък влиза в тотално несъгласие с този на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, която отхвърля да дава отговор на въпроси отвън нейната подготвеност и позиция.

Филмът се появява в миг, в който договарянията сред България и Република Северна Македония като че ли буксуват, а от държавното управление зависи дали ще бъдат блокирани договарянията за участие на съседката ни в Европейски Съюз.

На фона на всичко това основният прокурор Иван Гешев призна - възприемал се като българин от Македония, а страната ни би трябвало да има твърда позиция и да пази националния си интерес.

“Аз схващам себе си като българин от Македония, като македонец по мъжка линия. Не различавам сред тези две неща. Те помнят по какъв начин майките им и бащите им са принудително карани да се записват македонци. В резултат на политиката на тогавашната комунистическа партия. Така че, в случай че в нещо може да бъде упреквана най-вече тогавашната власт след 9 септември, то е позволяването да се дебългаризира Македония и да се смени с кръв, репресии, пердах и с агитация българското самосъзнание”, разсъждава Гешев, представен от “Дневник”.

“Това естествено не значи, че ние би трябвало да имаме някакви искания към страната Северна Македония. Не можем да ги имаме, тъй като живеем в друго общество. В края на Втората международна война преобладаващо е било българското съзнание. Факт е, че в този момент немалка част в този момент счита, че са представители на една млада нация. В това няма нищо неприятно. Всеки може да се дефинира за какъвто желае. Ние живеем в свободен свят, в демократична Европа”, продължава основния прокурор.

“Въпросът, който за мен е мъчителен, е да не се краде историята. Трябва ясно да се каже, че ние имаме обща история, която свършва 44-та, 48-ма. И когато се реши от историците, че Гоце Делчев и всички, които те споделят, че са македонци, са хора, които са писали за себе си, че са българи, че са с български генезис, че фамилиите им са останали в България и че към оня миг обстановката е била такава. Една трета от всеки българин сега са бежанци от Тракия и Македония. А по време на всичките войни и въстания жителите на Македония са бягали в България. Не са бягали в Сърбия, не са бягали в Гърция, те са бягали в България. Това е задоволителен факт”, счита още държавният обвинител.

Той бе безапелационен - става дума за общата история.

“Аз съм склонен с това нещо, че България би трябвало е по-твърда и да пази националния си интерес”.

Освен да разяснява историята обаче, Гешев съумява да рисува и личният си облик:

“Е, аз изобщо не мога да си помисля за предаване. В смисъл..., по какъв начин да кажа, това в случай че, както ви описах за рода си - няма такива дет да са се предавали. В рода има съратници на Левски - това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на Вътрешна македонска революционна организация, след 9 септември - военни, чиновници на службите за сигурност, учители. Общо взето, от подобен край произлизам. Не тичам, а се бия”.

“..Аз наподобявам малко по-агресивен, в сравнение с съм. Нещо незаслужено ме кара да отвръщам. Стремя се да върша това, което са правели предците ми - да обичам страната си и да желая тя да е силна”.

" Стремя се, в случай че съм позволил неточности да се коригирам. Това е методът да се развиваш. Без смяна няма напредък. Надявам се България след 50 години да е мощна и да е възобновена. Трябва да разберем, че всички сме българи и имаме общ интерес. А той е точно България да е мощна, стопански и военно постоянна. Това, което прокуратурата може да свърши, е да понижи краденето”.

" Аз не ненавиждам богатите. Българинът ненавижда богатите. Това е народопсихология. Аз разбирам тази ненавист поради това, което се случи след 89-та година.

“Помня времената, в които на 90% всички бяхме равни - кола на погашение, апартамент на погашение на ниски лихви и вероятно можеше и вила. Тогава се построиха фабрики, някои от тях ги откраднаха, тъй като това е точната дума, други ги нарязаха за скрап, станаха милионери, качиха се на едни коли, които костват милиони, не си заплащат налозите и примерно майка ми и татко ми, в тази ситуация, в случай че не са децата им да им оказват помощ, няма по какъв начин да се издържат”.

“Нямам срещу никой богат човек, стига да си заплаща налозите и да съблюдава закона. Има една огромна каста, която просто не съблюдава законите, защото има пари. Много хора се тормозиха, доста хора уплашихме. Но продължаваме нататък - ще създадем каквото би трябвало пък да става каквото ще”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР